"Comisia Europeana va aproba pe 26 mai masura privind reducerea accizei la motorina, pentru ca de la 1 iunie sa putem primi solicitari de plata din partea fermierilor", a declarat Mihail Dumitru, potrivit NewsIn.

Acciza la motorina utilizata in agricultura a fost redusa la 21 de euro/1000 de litri, potrivit unui act normativ aprobat in sedinta Executivului din 28 aprilie, agricultorii urmand sa beneficieze de aceasta facilitate, potrivit proiectului de act normativ, pana la 31 decembrie 2012.

Potrivit actului normativ elaborat de Ministerul Agriculturii, fermierii vor beneficia, in anii 2010-2012, de o acciza de 21 euro/1000 litri pentru motorina utilizata in agricultura, fata de acciza standard de 293 euro/1000 litri. Diferenta dintre acciza standard si cea redusa se ramburseaza sub forma unui ajutor de stat. Ajutorul se da pentru o cantitate totala anuala de aproximativ 700 de milioane de litri de motorina.

Producatorii agricoli au cerut in repetate randuri reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura, motivand ca fermierii romani trebuie sa se bucure de aceleasi facilitati ca si ceilalti din UE.