Federatia Agrostar a anuntat marti ca cere demisia imediata a conducerii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) ca urmare a declaratiei ministrului Mihail Dumitru cum ca se intentioneaza reducerea subventiei pe cap de vaca in 2010.

"Ministerul Agriculturii in loc sa caute solutii sa ajute agricultorii, nu stie cum sa faca sa nu dea nici un ban pentru acest sector, desi guvernantii declara, ori de cate ori au ocazia, ca agricultura ar putea fi motorul economiei. E din ce in ce mai clar ca se duce o politica de falimentare a acestui sector. Nu suntem de acord cu masura reducerii la jumatate a acestei subventii. In plus, in cadrul discutiilor de saptamana trecuta, care au avut loc in prezenta ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, nici nu s-a pus problema unor masuri de reducere a subventiilor, ci de a rezolva problema celor care primesc subventii, desi nu mai au animale”, a declarat presedintele Agrostar, Niculae Stefan.

Aceasta nu este prima data cand Agrostar cere demiterea conducerii Ministerului Agriculturii. Liderul Agrostar declara saptamana trecuta ca va solicita premierului Emil Boc demiterea intregii conduceri a Ministerului Agriculturii "care nu a putut in cinci luni sa creeze politici clare de scoatere a sectorului din criza".

Circa 1.000 de agricultori, membri ai Federatiei Agrostar si ai altor asociatii din domeniu, au protestat in 11 mai timp de doua ore in fata Guvernului. Printre revendicarile agricultorilor au fost achitarea integrala a subventiilor restante din agricultura pentru anul 2009, diminuarea pretului la motorina utilizata in sectorul agricol, punerea in functiune a sistemului national de irigatii si gasirea solutiilor de sustinere a irigatiilor din Romania, precum si gasirea de solutii pentru diminuarea evaziunii fiscale din domeniu.

Peste 60.000 de persoane vor participa miercuri la mitingul organizat de sindicate in Piata Victoriei, iar la protest vor participa alaturi de angajatii din sanatate si invatamant si de functionari publici si cel putin 1.000 de mineri din Valea Jiului, au anuntat luni liderii sindicali.

Reprezentantii sindicatelor nu sunt de acord cu reducerea tuturor salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, precum si cu modificarea Codului Muncii, masuri cuprinse in scrisoarea de intentie pe care Guvernul vrea sa o trimita FMI.