Autoritatile municipiului Arad au anuntat ca studiile de trafic si de impact necesare partii romane vor fi realizate de firma germana Brenner Ingenieurgesellschaft Mbh, specializata in servicii de consultanta pentru planificarea transportului si proiectarea infrastructurii. Directorul firmei germane, Manfred F. Brenner, a spus ca pentru realizarea studiului sunt necesare patru etape, iar masterplanul de transport va fi elaborate in sase luni.

Brenner a explicat ca in prima etapa a studiilor despre trafic se va forma baza de date privind traficul si se vor efectua masuratori de trafic. Tot in prima parte vor fi chestionati locuitorii Aradului, pentru a stabili care este mobilitatea populatiei. De asemenea, pe un anumit segment de trafic, vor fi chestionati si soferii. In ceea de-a doua etapa, firma germana va efectua o analiza a stadiului existent al transportului si circulatiei in municipiul Arad. In ceea de-a treia etapa a studiului se vor dezvolta scenarii cu privire la modul de trafic.

Autoritatile locale din Arad au mai anuntat ca incepand din iunie se vor efectua actiuni de masurare a valorilor de trafic in 100 de intersectii si 50 de sectiuni de drum din Arad.

„Relatiile de colaborare existente intre orasele Arad si Gyula s-au extins si diversificat in numeroase domenii de activitate: economic, social, cultural, sportiv, administrativ, dar si altele. Actuala retea rutiera a celor doua orase nu este apta pentru a face fata traficului atat de intens. Prima etapa in solutionarea acestor probleme o constituie intocmirea de studii si planuri pentru dezvoltarea retelei de transport. Ambele tari au proiectat retele de sosele rapide. Pentru interconectarea acestor retele este nevoie de portiunea transfrontaliera de aproximativ 40 kilometri“, a declarat Levente Bognar, viceprimarul municipiului Arad.

Proiectul „Arad - Gyula - Dezvoltarea comuna a retelei de transport”, in valoare de peste 570.000 de euro, a fost selectat in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013 si beneficiaza de finantare nerambursabila in proportie de 95,5 la suta din partea Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Finantarea este acordata in cadrul programului european de imbunatatire a conditiilor cheie pentru dezvoltarea durabila comuna a zonei de cooperare, respectiv pentru imbunatatirea facilitatilor de transport transfrontalier. Din suma totala, Aradul beneficiaza de 400.000 de euro, cu o contributie de la bugetul local de numai 2 la suta, adica de 8.000 de euro.