Chiar daca acordul cu FMI este suspendat, Agentia Fitch a reafirmat ieri ratingul investitional atribuit Romaniei, äBBB minusô. Totusi, directorul Nick Eisinger a avertizat ca economia da semne de supraincalzire, cum ar fi accentuarea deficitului de cont curent si lichiditatea excesiva. äTrebuie retinut ca si Fitch a preluat avertismentele FMI privind supraincalzirea economiei.

Echilibrul macroeconomic este fragil. Romania se afla intr-un moment de rascruce si ar putea cadea intr-una dintre cele doua extreme: daca adopta politici relaxate alunecam catre inflatie, daca adopta o politica restransa, alunecam spre recesiuneô, crede Florin Citu, director executiv la BAC Investment Bank.

Ratingul investitional are semnificatii duble pentru imprumuturile din pietele financiare straine, spune analistul Dragos Neacsu, fostul sef al Trezoreriei Statului. äNu e doar vorba de costuri reduse cu dobanda la imprumuturile tarii, ci de diversificarea investitorilor si marirea scadentelor la care ne imprumutam. Un rating investitional atrage fondurile de pensii private si companiile care administreaza asigurari de viata intre investitori. Aceste institutii financiare au in reglementarile lor interdictia de face plasamente in titluri care nu au rating investitional.ô

Pe de alta parte, Fitch este prima agentie care n-a dat rating dupa un eveniment politic, ci tinand cont de evolutia economiei, spune Neacsu. In plus, Romania se poate astazi imprumuta pe termen 15, 20 sau chiar 30 de ani. äPana in vara acestui an maximum de maturitate la care ne imprumutam era de zece aniô, a adaugat fostul sef al Trezoreriei. In actualele conditii din piata europeana, dobanda la care se poate imprumuta Romania este in jurul a 4%, in functie de dimensiunea emisiunii de obligatiuni si de suprasubscriere, spune Neacsu. El adauga insa ca este de asteptat ca Banca Centrala Europeana sa mareasca dobanzile de la 2% la 2,75%.

Fitch considera ca, desi majorarea deficitului de cont curent trebuie supravegheata atent, ea nu reprezinta in prezent un motiv de panica. Comisia Europene punea, saptamana trecuta, cresterea deficitului de cont curent mai degraba pe seama aprecierii monedei nationale si nu a cresterii consumului.

äRatingul de risc scazut de investitii pentru Romania este in continuare justificat, dar autoritatile se confrunta cu o serie de probleme legate de povestea de succes a tarii. Economia prezinta multe din simptomele clasice ale supraincalzirii, in special adancirea semnificativa a deficitului de cont curent, determinata de avansul rapid al creditelor si aprecierea monedei, precum si lichiditatea in exces, care ar putea complica masurile de tintire a inflatieiô, a declarat Eisinger. äDesi exista probabil posibilitatea majorarii cheltuielilor, fara o deteriorare semnificativa a situatiei finantelor publice, aceasta ar accentua dezechilibrele macroeconomice prin cresterea deficitului de cont curentô, apreciaza Fitch.

äBNR a dat semne, intrand pe piata si sterilizand, ca in cel de-al 12-lea ceas, vrea sa adopte o politica restrictivaô, considera Citu. Ar trebui ca si Finantele sa inteleaga ca sectorul privat a luat-o inaintea celui de stat, inca nerestructurat. Pentru ca aceasta strategie sa nu fie gresita, este necesar ca atat responsabilii cu politica monetara (BNR), cat si cei care se ocupa c de politica fiscala (Guvernul) sa colaboreze si sa aiba o viziune asupra dinamicii pe urmatorii patru ani, afirma analistul. Posibilitatea revizuirii in sens pozitiv a calificativelor este conditionata in viziunea Fitch de reducerea deficitului de cont curent, de consolidarea surselor de finantare externa (investitii straine si perspective mai clare de aderare la UE), dar si de dovezi concrete ale succesului regimului de tintire directa a inflatiei si ale unei politici fiscale sustenabile pe termen mediu.

Ratingul de tara a fost confirmat de Fitch la äBBB minusô, iar cel in moneda locala la äBBBô. Romania beneficiaza de aceleasi ratinguri si la Standardĺs&Poors si Japan Credit Rating Agency. Asemanatoare sunt si creditele oferite de Moodyĺs, care ofera un rating de tara de Ba1 si unul in moneda nationala de Aa3. Plafonul de risc suveran a fost mentinut de Fitch la äBBB minusô, iar ratingul pe termen scurt a ramas la nivelul äF3ô. Perspectiva este in continuare stabila.

Situatia finantelor publice este un element pozitiv pe fondul mentinerii deficitului bugetar la un nivel scazut si scaderii datoriei publice. Pe de alta parte, autoritatile trebuie sa rezolve problema nivelului scazut al veniturilor bugetare, cel mai redus dintre tarile membre si candidate la UE, intrucat reducerea cheltuielilor care a produs aceste rezultate nu pare sustenabila. Investitiile straine directe sunt trecute si ele la capitolul plusuri, ele putand urca si mai mult ca urmare a finalizarii unor procese de privatizare.

Totusi Fitch atrage atentia ca multe dintre aceste intrari de capital sunt sub forma unor credite, mai ales in sectorul bancar, iar cea mai mare parte sunt pe termen scurt. In consecinta, contul curent si cursul de schimb devin mai vulnerabile la schimbarile in lichiditatea la nivel global. Necesitatile de finantare externa s-au accentuat in ultimii doi ani, in special pe fondul cresterii deficitului de cont curent si a datoriilor pe termen scurt. In 2006, necesarul de finantare este estimat la 14,2% din PIB, nivel care creste la 22% daca se include o refinantare a datoriilor pe termen scurt. äAvem nevoie de programe clare pentru a ne imprumuta in strainatate. Putem spune ca Romania a ratat oarecum oportunitatea pe care a avut-o de a se imprumuta la costuri extrem de joase, pentru ca nu a avut in aceasta toamna programe de investitii in infrastructuraô, a adaugat Neacsu.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Economie »


Setari Cookie-uri