Videanu: Conducta de gaze Arad-Szeged va fi functionala intr-o luna

Acordul interguvernamental pentru conducta de gaze Arad-Szeged, cu Ungaria, prima care poate asigura atat importul, cat si exportul de gaze cu o tara vecina, a fost semnat, urmand sa fie functionala intr-o luna, a declarat ministrul economiei Adriean Videanu.
"Acest acord interguvernamental a fost semnat acum o saptamana. L-am mandatat pe Ambasadorul Romaniei la Budapesta (Irene Comaronschi, n.r.) sa semneze din partea Romaniei. Conducta va fi functionala intr-o luna, o luna si jumatate", a declarat Adriean Videanu (foto), citat de NewsIn.

Acesta este cel mai avansat proiect al Romaniei privind interconectarea conductelor de gaze cu tarile vecine. De asemenea, Romania si Bulgaria au ajuns la un acord in privinta interconectarii retelelor de gaze naturale.

SNTGN Transgaz SA Medias – Romania si FGSZ Natural Gas Transmission Ltd.-Ungaria au semnat la 1 iulie 2008 Acordul de dezvoltare si construire a conductei de interconectare Szeged –Arad.

Lungimea totala a conductei are 109 km si un diametru de 700 mm. Pe teritoriul Romaniei, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 km intre punctul de conectare Horia (langa Arad) si punctul de frontiera Csanadpalota (Nadlac) de la granita de stat dintre Romania si Ungaria. Conducta de gaze Arad - Szeged are o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzator unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/ora, potrivit datelor oficialilor Transgaz.

Transportatorul national de gaze Transgaz este detinut de statul roman: Ministerul Economiei detine 73,5% din capitalul social al Transgaz, Fondul Proprietatea aproximativ 15%, iar restul de 11,5% reprezinta actiunile libere (free-float), care se tranzactioneaza la BVB. Compania Transgaz este listata la categoria I a BVB, cu simbolul TGN.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri