"Autoritatile si FMI sunt de acord ca este nevoie de masuri corective urgente pentru a face fata situatiei economice grave cu care se confrunta Romania. Am discutat mai multe optiuni in legatura cu mixul potrivit de masuri necesare", a declarat oficialul, scrie NewsIn.

"FMI a sugerat o optiune care ar fi presupus bazarea pe masuri privind veniturile. Printre masurile discutate au fost cresterea TVA-ului si a cotei unice de impozitare, plus trecerea la o impozitare progresiva", a adaugat el.

"Tinand cont de marimea deficitului fiscal, ar fi fost necesare si unele reduceri de cheltuieli dificile in cadrul acestui scenariu", a admis Franks.

Citeste Ce spune mediul de afaceri despre amenintarea cresterii TVA si a cotei unice

"Optiunea care a fost aleasa de Guvern s-a concentrat in special pe scaderea a ceea ce considera cresteri insustenabile ale cheltuielilor in ultimii ani. FMI recunoaste ca alegerea privind ce optiune aplica ii apartine Guvernului si este de acord ca alegerea Guvernului va asigura ca deficitul bugetar pentru 2010 ramane in limite adecvate", a conchis seful misiunii FMI pentru Romania.

Comunicatul intervine dupa ce presa din Romania a comentat pe larg vineri declaratiile facute de seful FMI, Dominique Strauss-Khan, pentru postul de televiziune France 2. Acesta a declarat ca s-a opus deciziei de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor din Romania, sugerand insa o majorare a "impozitelor pentru bogati", propunere refuzata insa de Guvernul roman.

Guvernul s-a angajat, in cadrul negocierilor cu FMI, sa reduca masa salariala in sistemul bugetar cu 25% si pensiile cu 15%, pentru a atinge un deficit de 6,8% din PIB in 2010. Daca nu ar fi luate masuri de reducere a cheltuielilor, deficitul bugetar ar ajunge la 9,1% din PIB.

Joi, premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul va aproba in sedinta de miercurea viitoare scrisoarea de intentie catre FMI si, imediat dupa aceea, isi va asuma raspunderea pe un proiect de Lege care sa puna in aplicare scrisoarea de intentie si masurile de sustinere a activitatii economice si a locurilor de munca in Romania. El a precizat ca alternativa la reducerea cheltuililor este majorarea taxelor.

Daca scrisoarea va fi trimisa catre FMI in luna iunie, boardul va lua in discutie aprobarea celei de-a cincea transe in luna iulie, urmand ca banii sa fie virati in Romania in august, a declarat recent Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

TVA si cota unica, majorate? Vezi care ar putea fi efectele in piata fortei de munca