Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, sustine ca va supraveghea echilibarea fiscala, de pe pozitia de "watchdog", mai exact o sa urmareasca deficitul bugetar din Romania.
Guvernatorul Bancii Nationale o sa se afle in pozitia de "watchdog" fata de deficitul bugetar, desi subliniaza ca nu banca centrala este cea care face politica fiscala.

"Romania a avut deficite structurale mari. Chiar in 2007, cand deficitul bugetar a fost de 2%, deficitul structural era in jur de 5% pentru ca se baza pe venituri mari realizate intr-o perioada in care economia era supraincalzita", a explicat Mugur Isarescu.

Astfel, seful BNR este hotarat sa nu mai lase deficitul bugetar sa derapeze.

"Si Banca Nationala a Romaniei are un rol in aceasta chestiune. Rolul unei banci centrale este de watch dog in ceea ce priveste echilibrarea fiscala si probabil ne vom implica si noi in asta cu toate ca nu facem politica fiscala in Romania", a declarat guvernatorul BNR.

Deficitul bugetar al Romaniei se situa la sfarsitul primului trimestru din acest an la 1,5% din PIB, dar trebuie sa se incadreze in 2010 intr-un deficit de maxim 6,8% din PIB. Fondul Monetar International a avertizat ca deficitul Romaniei risca sa ajunga la 10% daca nu se vor lua masuri de austeritate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Ce spune Isarescu despre deficit si majorarea pensiilor?
Setari Cookie-uri