Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, scrisoarea catre FMI, urmand ca membrii Cabinetului sa se reuneasca din nou in sedinta, cel mai probabil duminica, potrivit unor reprezentanti ai Executivului.
Guvernul s-a angajat, in cadrul negocierilor cu FMI, sa reduca masa salariala in sistemul bugetar cu 25% si pensiile cu 15%, pentru a atinge un deficit de 6,8% din PIB in 2010. Daca nu ar fi luate masuri de reducere a cheltuielilor, deficitul bugetar ar ajunge la 9,1% din PIB.

Premierul Emil Boc a anuntat ca masurile negociate cu FMI pentru reducerea cheltuielilor vor fi cuprinse in doua proiecte de Lege pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea - unul cu privire la incadrarea in deficitul bugetar, iar celalalt de stabilire a unor masuri in domeniul pensiilor.
Salariul minim pe economie, pensia sociala minima de 350 de lei, alocatia pentru copii, indemnizatia de handicap si venitul minim garantat nu vor fi afectate de reduceri, iar indemnizatia pentru cresterea copilului va scadea cu 15%, nu cu 25%, cum s-a propus initial, a decis miercuri coalitia de guvernare.

Vladescu: Scrisoarea catre FMI poate sa plece maine, poimaine

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, dupa sedinta Executivului, ca scrisoarea de intentie catre FMI si memorandumul cu CE trebuie semnate de guvernatorul BNR, de premier si de presedinte, dupa care pot pleca foarte repede catre finantatorii externi, potrivit NewsIn.

"Aceste doua documente vor fi trimise catre cele doua institutii si vor intra in circuitul de aprobare, in asa fel incat undeva spre sfarsitul lunii iunie sa vina transa de la FMI, iar transa de la UE ceva mai tarziu, in functie de procedurile interne ale fiecarei institutii, Romania va beneficia de transele ulterioare. Una, cea de la FMI, va merge direct la Banca Nationala de data aceasta, iar cealalta, cea de la UE, la Ministerul Finantelor", a declarat Sebastian Vladescu dupa ce Executivul a aprobat in Guvern scrisoarea suplimentara de intentie catre FMI si memorandumul cu UE.

Vladescu estimeaza ca cele doua documente vor pleca "foarte repede". "Trebuie sa semneze guvernatorul, trebuie sa semneze primul ministru, trebuie sa semneze presedintele. Nu am informatii despre agenda domniilor lor, deci poate sa plece maine, poimaine, raspoimaine. Nu e o problema de zile in momentul acesta", a explicat ministrul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri