Drumurile forestiere si agricultura ecologica vor fi proiectele favorizate prin noile masuri
Patru scheme de finantare vor fi lansate luna viitoare pentru firme, persoane fizice si consilii locale din mediul rural.

Cele patru componente SAPARD care asteapta unda verde din partea Comisiei Europene vizeaza: imbunatatirea structurilor in vederea realizarii controlului de calitate, veterinar si fitosanitar; constituirea grupurilor de producatori; metode agricole de productie proiectate sa protejeze mediul si sa mentina peisajul rural; silvicultura.

In total, se pun la bataie peste 270 de milioane de euro pentru beneficiarii privati si pentru autoritatile locale din mediul rural. Mediul privat are mai multe oportunitati pentru a obtine o finantare, cea mai mare parte din bani urmand sa intre in buzunarele agricultorilor. In schimb, consiliile locale si laboratoarele sanitar-veterinare sunt privilegiate din punctu de vedere al conditiilor impuse: finantare nerambursabila de 100%, adica nu mai trebuie sa participe cu nici macar un euro din bugetul propriu la realizarea proiectului. Exista numai doua sub-masuri care se supun acestui regim: drumuri forestiere si controlul sanitar-veterinar.

Desi liniile de finantare nu au fost lansate inca oficial, documentatia poate fi obtinuta de la birourile Agentiei SAPARD. Deja am depus un proiect pentru drumuri forestiere, spune Mitru Lese, primarul localitatii Targu Lapus din Maramures. si nu este singurul caz de acest gen. Reprezentantii Agentiei SAPARD considera ca Silvicultura este cea mai importanta masura dintre cele ce vor fi lansate.

Suma totala disponibila este de 180 de milioane de euro, bani care se impart intre proiecte referitoare la pepiniere, la drumuri forestiere, la impaduriri si la investitii pentru imbunatatirea prelucrarii lemnului. Se pot obtine intre 10.000 si 500.000 de euro pentru fiecare din aceste categorii de proiecte, cu exceptia drumurilor forestiere, unde suma maxima pe proiect poate fi de un milion de euro.

De exemplu, pentru impaduriri sunt eligibile cheltuieli precum: achizitii de puieti, executarea drumurilor tehnologice de acces la santierele de impadurire, transportul materialelor si fortei de munca pe santier.

In materialele realizate de Agentia SAPARD se precizeaza ca, estimativ, vor fi impadurite aproximativ 40.000 de hectare si ca se vor realiza 450 de kilometri de drumuri forestiere, cu ajutorul acestor finantari.

Cat priveste masura referitoare la agricultura ecologica si protectia mediului, mecanismul este putin diferit fata de o schema SAPARD obisnuita. Solicitantii care au realizat proiecte vor fi selectati pentru a participa voluntar la anumite programe pilot de protectie a mediului, in schimb primind rate de plata, timp de cinci ani, pentru investitiile realizate in cadrul acestor actiuni, pe terenul propriu. Aceste rate variaza intre 95 de euro pe hectar, anual, pentru conservarea pasunilor si fanetelor alpine si 329 de euro pe hectar, anual, pentru conversia culturilor de legume la agricultura ecologica.

Pana la lansarea oficiala a programului, mai trebuie rezolvate cateva probleme, care tin, in principal, de legislatie, spune Dan Gherghelas, director general adjunct al Agentiei SAPARD. Socotelile potentialilor beneficiari ar putea fi serios incurcate daca nu se clarifica, in cel mai scurt timp, anumite aspecte. Spre exemplu, degeaba pot primi consiliile locale 100% finantare pentru drumuri forestiere, daca marea majoritate a acestora se afla in gestiunea Romsilva. De asemenea, pentru grupurile de producatori nu exista norme metodologice care sa reglementeze constituirea acestora. Din acest motiv, in prezent, nu exista nici un grup de producatori constituit, transmit reprezentantii Agentiei SAPARD. In ambele cazuri, se asteapta in curand o decizie oficiala din partea Ministerului Agriculturii.

Constituirea grupurilor de producatori

Scopul masurii: stimularea constituirii grupurilor de producatori prin acordarea unui ajutor financiar.
Finantarea va fi acordata in rate fixe, in functie de costurile de constituire si functionare a grupului.
Conditii: grupul trebuie sa aiba un program de comercializare in comun a produselor pentru o perioada de cinci ani, fundamentat pe un plan de productie al membrilor grupului de producatori care confera siguranta realizarii unei cifre de afaceri anuale de cel putin 150.000 de euro.

Silvicultura

Are cinci componente: Impaduriri, pepiniere, drumuri forestiere, investitii pentru imbunatatirea pelucrarii lemnului, gospodarirea padurilor.
In cazul drumurilor forestiere, solicitantii pot fi si consilii locale, care primesc finantare de 100%.
Pentru Impaduriri, pepiniere si investitii pentru imbunatatirea pelucrarii lemnului, valoarea maxima a finantarii este de 500.000 de euro, pentru drumuri forestiere, un milion de euro iar pentru gospodarirea padurilor, 800.000 de euro.

Agricultura ecologica

Are trei componente, care reprezinta activitati pilot in care solicitantii pot alege sa se implice: conservarea solului si protectia impotriva eroziunii, conservarea biodiversitatii prin practici agricole traditionale, agricultura ecologica.
In functie de amplasarea geografica a submasurilor, fermierii pot participa concomitent la una sau la toate submasurile pilot si la activitatile mentionate
Finantarea se acorda sub forma de rate de plata pe hectar, care variaza intre 95 de euro si 329 de euro anual, in functie de programul ales.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri