Investitiile straine, in van: Au dus la crestere nesustenabila

Destinatia a 66% din investitiile straine directe a fost in perioada 2004-2008 catre sectoare precum intermediarea financiara si imobiliar, care au dus la conturarea modelului nesustenabil de crestere economica, a declarat prim-viceguverantorul Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu.
"Structura investitiilor straine nu a fost foarte potrivita pentru noi, ci pentru investitorul strain pentru ca el urmareste pe tremen scurt si mediu profitul. Noi, ca beneficiari ai investitiilor urmarim crearea unor unitati noi si localizarea acestora in sectoare aducatoare de valoarea adaugata mai mare", a declarat Georgescu, citat de Newsin.

Prim-viceguverantorul BNR a precizat ca in perioada 2004-2008 investitiile straine directe s-au indreptat catre sectoare ca intermediarea financiara si de asigurari, in constructii si tranzactii imobiliare, precum si in comert.

Nivelul investitiilor straine in industrie a ramas si in 2008 cel mai ridicat, dar fata de 2004 ponderea investitiilor straine a scazut, de la 54% in 2004 la 41% in 2008. Din 34 miliarde de euro investitii straine directe in perioada 2004-2008 numai 30% s-au orientat catre industrie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri