Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a prezentat o serie de date care ar demonstra ca masurile de austeritate au fost determinate de cheltuielile bugetare excesive din perioada 2007-2008.
Videanu a acuzat guvernarea precedenta ca a trecut la cresteri salariale si de pensii excesive peste limita stabilita in programul cu care Alianta D.A. a castigat alegerile in 2004.

"In programul de guvernare 2005-2008, despre care banuiesc ca multi ministri au terminat guvernarea si nu l-au citit, erau prevazute doua tinte importante: castigul de natura salariala era prevazut sa ajunga la 321 de euro, iar pensiile sa creasca in termenii puterii de cumparare cu 30%. Amandoua obiectivele au fost chiar depasite inca de la sfarsitul anului 2006", a spus prim-vicepresedintele PDL.

Excesele au inceput in 2007, comsidera Videanu, prin angajari masive de personal in sectorul public, de 135.000 de persoane la care se adauga creara a 80.000 de posturi care nu au fost ocupate, dar au fost bugetate. Prin acest procedeu, banii alocati pentru posturi neocupate au fost folositi pentru acordarea de prime si bonusuri.

"Neocuparea acestora a facut ca sporurile de natura salariala sa creasca in 2008 fata de 2006 cu 76%, in conditiile in care salariul de baza s-a majorat cu 63%", a declarat democrat-liberalul precizand ca nivelul este cu 139% fata de tinta din programul de guvernare. De asemenea, majorarile succesive ale valorii punctului de pensie a facut ca acesta sa creasca de la 396 la 697 de lei.

In consecinta, cheltuielile de personal s-au majorat in cei doi ani cu 65%, pentru asistenta sociala cu 75%, pentru pensii cu 84%, iar cele cu bunuri si servicii au crescut cu 54%. "Cheltuielile de personal si cele cu asistenta sociala au ajuns in anul 2008 exact cat intregul buget din 2006", a spus Videanu acuzand si faptul ca fenomenul a avut loc pe fondul supraestimarii veniturilor bugetare.

"In 2008 cand aveam prevazute venituri de 37,2% s-au realizat venituri de 31,9%, sursa a dezmatului bugetar ce a devenit un dezmat structural ce a trebuit preluat de actuala guvernare", a sustinut pedelistul.

Agravarea situatiei a fost determinata si de cresterea activitatii in economia subterana si de evaziunea fiscala. "Valoarea adaugata bruta aferenta muncii la negru a crescut cu 54,5% in doi ani. Evaziunea fiscala aferenta TVA a crescut cu 34,2%. Pe ansamblul societatilor comerciale, valoarea adaugata bruta estimata a fi realizata in economia ascunsa a fost in crestere cu 44,3%. Toate aceste lucruri au fost rodul unei guvernari de santaj PNL-PSD, cu un program de guvernare de dreapta si masuri de stanga in Parlament pe care PSD le-a facut dupa bunul plac fara sa-si asume resposabilitatea de a intra in actul de guvernare", a informat ministrul.

Totodata, acesta a explicat si motivul pentru care cheltuielile bugetare ale primului guvern Boc au foat mai mari in 2009 decat in anul precedent. "Toti spun ca in 2009 am avut cheltuieli bugetare mai mari decat in 2008. Am inghetat nivelul cheltuielilor bugetare la nivelul lui decembrie 2008 ca nu se putea altfel, dat fiind ca majorarile din octombrie-noiembrie 2008 au avut incidenta pe urmatoarele 12 luni", a spus Videanu.

El a precizat ca, in perioada urmatoare, va detalia datele anuntate joi pentru ca opinia publica sa cunoasca motivele care au stat la baza actualelor decizii de austeritate. "Este dreptul nostru al tuturor sa stim exact de ce am ajuns in situatia in care suntem", a conchis ministrul Economiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri