Cu salarii de peste 9.000 de lei, unii medici primari din spitalele bucurestene isi intrec propriii directori, care incaseaza cu pana la 20-30% mai putin. In privat, un medic “renumit” poate ajunge la un salariu de cinci-sase ori mai mare.
“Pentru ca un medic de la stat sa vina la noi, trebuie sa-i platim nu numai salariul de baza, sporurile, dar trebuie sa-i acoperim si platile informale pe care acesta le primeste, acolo unde este cazul”, declara pentru Wall-Street, Sergiu Negut (foto), directorul executiv al lantului de clinici Centrul Medical Unirea, jucator de top din sectorul privat medical.

“In privat, salariile sunt cele din sistemul de stat plus spaga”, explica reprezentantii MedLife, operatorul privat cu cele mai mari afaceri din Romania. In sistemul privat, spune executivul CMU, un medic poate primi “oricat”, de la 2.000 de lei pana la 50.000 lei, adica de cinci-sase ori mai mult decat salariile de top din marile spitale bucurestene.

Spre exemplu, un medic primar de la Spitalul de Urgente Floreasca a incasat pe luna aprilie un salariu de 9.300 de lei, cu circa 30% mai mare decat cel al directorului si aproape dublu fata de leafa ministrului Sanatatii. Cazul nu este unul singular, alti medici de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu sau Marie Curie avand retributii de 8.000-8.700 de lei, lasandu-i in urma pe managerii institutiilor.

La polul opus se afla medicii rezidenti, care castiga la stat salariul minim pe economie, in rand cu muncitorii necalificati. La Spitalul Clinic de Urgente Bagdasar-Arseni din Bucuresti, unde directorul de dezvoltare a luat cel mai mare salariu pe luna aprilie din institutie, de aproape 8.800 de lei, un medic rezident a primit 224 de lei, de patru ori mai putin fata de o ingrijitoare.

Cele mai bine platite cadre medicale au fost cele din cadrul A.T.I. (Anestezie-Terapie Intensiva) – medicii au incasat in aprilie intre 3.000-6.000 de lei. Daca salariul asistentelor poate ajunge la 2.500 de lei, personalul auxiliar este cel mai slab platit, cu remuneratii care in general nu depasesc salariul mediu pe economie, potrivit informatiilor publicate pe site-urile institutiilor.

In conditiile anuntarii reducerii, incepand cu luna aceasta, a salariilor bugetarilor, este de asteptat ca exodul medicilor de la stat catre privat sau strainatate sa se intensifice. “Am observat, inca de acum un an, un interes mai mare din partea medicilor cu un renume care acum isi pun serios problema daca sa ramana la stat sau nu”, spune Negut, care adauga ca in unele cazuri nu mai este vorba neaparat de o crestere salariala, ci de o “un medic fara bagaj relational” (fara spaga – n. red.).

In plus, ceea ce ii mai atrage pe medici in sistemul privat sunt si sansele multiple de dezvoltare profesionala, avansarea in sistemul public fiind mai dificil si mult mai greu accesibil tinerilor. Medicii romani au cele mai mici salarii din Uniunea Europeana, 60% dintre acestia dorindu-si sa emigreze in tari care le ofera salarii pornind de la 3.000 de euro, conform informatiilor furnizate de Houston NPA, organizatorul unui targ de cariere medicale.

Un studiu realizat de Colegiul Medicilor din Romania anul trecut releva faptul ca sase medici din zece isi doresc sa urmeze o cariera in afara tarii, acolo unde li se ofera salarii inzecite fata de cele din Romania. Salariile pentru medicii incepatori pornesc de la 2.000-3.000 de euro si ajung chiar la 12.000 de euro in cazul celor cu experienta bogata.

Afla detalii despre salariile lunii trecute de la Spitalul Marie Curie si Grigore Alexandrescu din Capitala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri