Restructurarea sectorului bugetar este dureroasa, facuta prost, dar conditioneaza banii de la Fondul Monetar International si ajuta economia locala sa nu ajunga intr-o situatie similara cu a Greciei. Cristian Ionescu, seful Coface Romania, descrie intr-un interviu acordat Wall-Street riscurile tarii si efectele restructurarilor.
Statul roman nu isi mai poate permite sa piarda timp si sa intarzie reducerea cheltuielilor pentru ca risca sa nu mai primeasca bani de la Fondul Monetar International, sa isi piarda credibilitatea si, pe fondul instabilitatii finantelor internationale, sa nu mai poata controla deficitul bugetar. Acesta fiind traseul clar pe care o tara il poate urma pentru a ajunge in faliment.

"Este dureroasa si este facuta prost aceasta restructurare, dar nu avem alta solutie. Nu avem ce face decat sa reducem cheltuielile, ceea ce este un pas normal ce trebuia deja facut, dar care acum va avea un impact major asupra economiei, companiilor, bancilor, persoanelor fizice si toata lumea va avea de pierdut. Este o situatie lose-lose din care toata lumea pierde", sustine Cristian Ionescu (foto), directorul general al Coface Romania.

Guvernul si-a asumat o reducere cu 25% a salariilor din cadrul sectorului public si cu 15% a pensiilor. Pe langa aceste taieri, statul mai are in vedere si alte diminuari de subventii si intentioneaza sa disponibilizeze circa 70.000 de persoane pana la finalul acestui an.

"Din punctul meu de vedere asta ar fi trebuit sa faca guvernul Romaniei de mai bine de un an de zile. Nu este posibil ca in Romania sa avem un raport intre salariatii bugetari si salariatii din sectorul public mai mare decat in marea majoritate a tarilor europene si mai mare decat in tari traditional birocratice precum Franta", subliniaza seful Coface Romania.

Potrivit unor studii, Romania are nevoie de 1-1,1 milioane angajati in sectorul public pentru o administrare publica eficienta, dar in realitate avem 1,4 milioane de salariati. Deci, 300.000 sunt in plus si ne putem dispensa rapid de ei. "Daca disponibilizarile ar fi fost facute atunci cand economia duduia, desi pe fond speculativ, si era nevoie de forta de munca pe o piata a angajatului, atunci cei disponibilizati ar fi fost absorbiti instantaneu de sectorul privat, dar acum nu mai au unde sa se duca", explica Ionescu.

"Toate marile corporatii cand vine criza disponibilizeaza instantaneu 5.000-10.000 de oameni. Este dureros, dar este normal pentru ca actionarul nu este o societate de caritate si doreste sa faca profit. In mod similar, o tara trebuia sa faca acelasi lucru. Tarile in care nu exista vointa politica sau curaj politic si nu reduc numarul de salariati sau cheltuielile ajung sa sfarseasca precum Grecia", atrage atentia seful Coface Romania.

Practic, riscurile Romaniei sunt legate in special de ceea ce face guvernul pe plan intern si de modul in care administreaza situatia actuala. In plus, Romania poate fi influentata, indirect, de problemele financiare de pe plan international si de criza datoriilor publice din zona euro.

"Noi avem dezechilibre interne care au facut ca efectele crizei sa fie mai puternice pentru Romania, dar este posibil ca in continuare, pe fondul instabilitatii finantelor internationale, sa avem greutati pe care le-am putea amplifica singuri, inutil, datorita zonei politice", explica Ionescu.

Cea mai buna si eficienta solutie pentru rezolvarea problemei deficitului bugetar era, in opinia lui Cristian Ionescu, o combinatie intre cresterea veniturilor si reducerea cheltuielilor deoarece atunci cand se merge pe un singur palier efectele sunt minime. Insa, o crestere a taxelor si impozitelor, in special a TVA, ar fi pus presiune mai mare pe companiile care si asa se afla in criza de aproape 2 ani.

"Sectorul privat este slabit dupa doi ani de criza si abia se tine pe picioare. Daca, acum cand trebuia sa il scoti din salonul de reanimare si sa il inzdravenesti, ii mai aplici un tratament extrem de dur, riscul este fie sa intre din nou in coma in care s-a aflat doi ani, fie sa moara. Cresterea TVA si a impozitelor pe companii va omori singura sansa a Romaniei de a scapa din recesiune. Daca se intampla asta uitati de iesirea din recesiune in 2010 si as avea mari semne de intrebare si pentru 2011", concluzioneaza seful Coface Romania.

Chiar si fara majorarea taxelor, reducerile de venituri din sectorul public vor pune presiune pe consum, care va scadea si in perioada urmatoare, iar increderea consumatorului va avea de suferit in mod clar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri