Industria a fost singura ramura de activitate care a inregistrat o crestere a volumului de activitate, cu 4,2%. Produsul intern brut estimat pentru trimestrul I 2010 a fost de 96,707 miliarde lei (23,5 miliarde euro) preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 2,6% fata de trimestrul I 2009, arata datele estimative publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Constructiile si-au redus semnificativ volumul de activitate cu 17,3%. Reduceri mai mici s-au inregistrat in agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (-0,9%), in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (-2,4%), in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-1,5%) si in alte activitati de servicii (-2,7%).

Ca o consecinta a evolutiei negative inregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 10,7%.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, in trimestrul I 2010 cererea interna a scazut cu 3%, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2009, in principal pe seama reducerii cu 28,9% a formarii brute de capital fix.

Consumul final total s-a redus cu 4%, in special pe seama diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 4,8%, consecinta a reducerii volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (-19,7%).

Volumul cheltuielilor pentru consum final al administratiilor publice s-a diminuat cu 1,8%.

Un efect pozitiv asupra PIB l-a avut imbunatatirea exportului net, ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (+19,5%) comparativ cu cea a volumului importurilor (14,9%).

In serie ajustata sezonier, produsul intern brut din primul trimestru al acestui an a scazut in termeni reali cu 0,3% fata de cel din trimestrul IV din 2009, la 124,542 miliarde lei (30,26 miliarde euro) preturi curente, mai arata datele INS.

Produsul intern brut pentru trimestrul II 2010 - estimari "semnal" - urmeaza sa fie anuntat de INS pe 13 august 2010, se mai arata in comunicat.