Medicamentele vor fi de noua ori mai scumpe cu noul sistem de compensare

Noul mecanism de compensare a medicamentelor va obliga pacientii sa plateasca de pana la noua ori mai mult sau sa fie trecuti fortat pe tratamente cu medicamente vechi, introduse in practica medicala cu peste 30 de ani in urma, potrivit producatorilor de medicamente.
Metodologia propusa de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va afecta peste cinci milioane de pacienti si familiile lor, spun reprezentantii Asociatiei Producatorilor Internationali de Medicamente din Romania (ARPIM), potrivit carora "nota de plata a pacientilor romani va fi incarcata cu inca un miliard si jumatate de lei pe an".

"Scaderea nivelului de compensare al medicamentelor, fara considerarea indicatiilor terapeutice ale acestora si fara asigurarea unei forme de sprijin financiar a coplatii aditionale, poate pune in pericol nivelul de sanatate al populatiei, care in multe cazuri nu-si va mai permite achizitionarea medicamentelor necesare tratamentului indicat de catre medic", mai spun reprezentantii ARPIM, citati de NewsIn.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a decis sa nu mai compenseze decat medicamentele cele mai ieftine, masura care, considera si asociatiile de pacienti, va obliga mii de bolnavi sa plateasca mai mult pentru a-si continua tratamentele.

Masura are ca scop reducerea cheltuielilor pentru medicamentele compensate. Noul mecanism de compensare va fi pus mai intai in dezbatere publica.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri