Guvernul se reuneste luni la ora 9:00 in sedinta pentru a discuta amendamentele aduse de parlamentari legilor pe care isi angajeaza raspunderea, potrivit unor reprezentanti ai Executivului.

Tot luni, incepand cu ora 16:00, Guvernul se va prezenta in Parlament pentru a-si angaja raspunderea pe masurile de austeritate. Proiectele de Lege contin masurile convenite cu FMI si vizeaza in principal reducerea pensiilor din sistemul public, recalcularea pensiilor speciale, reducerea salariilor bugetarilor si a unor prestatii sociale.

Premierul Emil Boc a avut o intalnire cu ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si cel al Muncii, Mihai Seitan, in care au fost dezbatute amendamentele partidelor la cele doua legi de austeritate, nefiind acceptat niciunul care sa modifice "pe fond" principiile acestora.

"Au fost discutate amendamentele, insa nu a fost acceptat niciunul care sa modifice pe fond cele doua legi pe care Guvernul isi va angaja raspunderea", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. Aceasta nu a dorit sa precizeze daca a fost acceptat vreun alt amendament depus de partide, potrivit NewsIn.

Partidele parlamentare au depus peste 60 de amendamente la cele doua legi de austeritate pe care Guvernul isi va angaja raspunderea luni, au declarat reprezentanti ai Camerei Deputatilor si Senatului.

Astfel, potrivit secretarului general al Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu, la nivelul acestui for au fost depuse 43 de amendamente, dintre care 25 la legea privind masurile de restabilire a echilibrului bugetar, iar 18 la legea privind domeniul pensiilor.

La nivelul Senatului, secretarul general Ion Moraru a precizat ca numarul amendamentelor depuse este "undeva in jur de 20", pe ambele legi pe care Guvernul si le va asuma.

Printre amendamentele propuse de democrat-liberali, se numara unul cu privire la legea privind pensiile prin care pensionarii ar putea primi in 2011 compensatii pentru pensiile reduse in 2010, cu conditia ca bugetul general consolidat pe 2010 sa fie sub tinta previzionata de catre Executiv.

Amendamentul la legea prin care pensiile vor fi reduse, elaborat de un grup de deputati PDL, are urmatoarea formulare: "Valoarea punctului de pensie ce va fi stabilita prin bugetul asigurarilor sociale de stat pe 2011 va include compensarea partiala sau totala a diminuarii de pensii efectuata prin prezenta lege". "Daca deficitul bugetar consolidat in 2010 va fi sub tinta avuta in vedere de catre guvern, compensatiile partiale sau totale vor fi acordate in 2011. Daca deficitul va fi sub tinta propusa cu 1%, vom avea 1,3 miliarde de euro pentru aceste compensatii", a declarat deputatul PDL Vasile Gherasim.

Democrat-liberalul a adaugat ca grupul sau nu putea sa sustina o alta forma de ajutorare a pensionarilor, in conditiile in care nu exista fondurile necesare pentru acest lucru. Amendamentul urmeaza sa intre in discutia guvernului in sedinta de luni urmand ca acest sa decida daca si-l insuseste.

Vicepresedintele PDL Ioan Oltean a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca exista o sansa, pe care nu a dorit sa o estimeze in procente, ca Guvernul sa renunte la reducerea pensiilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri