Castigul salarial mediu net si-a reluat scaderea in aprilie, acesta fiind de 1.436 lei (348 euro), cu 4,8% (73 lei) mai mic decat cel din martie, cand castigurile sporisera pe fondul primelor de Paste, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).
Comparativ cu aprilie 2009, castigul salarial mediu nominal net a crescut in a patra luna a acestui an cu 2%, in timp ce indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 97,8%, potrivit INS.

In martie, castigul salarial mediu net crescuse cu 6,9% (98 lei) fata de februarie, pana la 1.509 lei (369 euro).

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.973 lei (478 euro) in aprilie, fiind cu 4,9% mai mic decat in luna precedenta. Raportat la octombrie 1990, puterea de cumparare a castigului salarial mediu era cu 25,3% mai mare in aprilie 2010, respectiv cu 6,8 puncte procentuale sub nivelul din luna anterioara.

"Indicele castigului salarial real pentru luna aprilie 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 94,9%", se mai arata in comunicatul INS, potrivit NewsIn.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in aprilie in activitatile de intermedieri financiare (3.620 lei, 877 euro), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (803 lei, 195 euro).

In a patra luna din 2010 au fost inregistrate scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in majoritatea activitatilor economice, cele mai mari - 30,9% - fiind in activitatile de fabricarea produselor din tutun, urmate de cele cuprinse intre 15% si 17% din intermedierile financiare, precum si din extractia carbunelui superior si inferior.

Castigul salarial mediu net a mai scazut cu rate cuprinse intre 10% si 14% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, alte activitati extractive si invatamant.

Scaderi mai mici, cuprinse intre 8% si 10%, au fost inregistrate in activitati de editare, captarea, tratarea si distributia apei, administratie publica, prelucrarea lemnului (inclusiv fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice si fabricarea echipamentelor electrice.

De asemenea, s-au inregistrat scaderi ale castigurilor salariale cuprinse intre 6% si 8% in activitati de posta si de curier, fabricarea produselor textile, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea bauturilor, precum si in alte activitati industriale.

In aprilie, au fost inregistrate si cresteri ale castigului salarial mediu net, de 8,1% in tranzactii imobiliare, respectiv cu 6,8% in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii. In plus, castigul salarial mediu net a mai crescut cu 4% pana la 5% in telecomunicatii, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ; activitati de difuzare si transmitere de programe), transporturi pe apa, transporturi terestre si transporturi prin conducte, mai arata datele INS.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net in activitatile de invatamant (-10,7%), administratie publica (-8,6%), sanatate si asistenta sociala (-4,0%), ca urmare a acordarii in luna martie, in unele unitati, a sumelor din alte fonduri (stimulente) si a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 2009), dar si din cauza retragerii/diminuarii anumitor sporuri ori a dificultatilor financiare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri