Noul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Marius Crivtonencu, si-a prezentat ieri obiectivele la carma institutiei, chiar daca pentru majoritatea nu are stabilite termene si modalitati concrete de punere in practica.
Mai multi turisti cu 10%

Astfel, una dintre primele propuneri ale presedintelui ANT vizeaza legalizarea bacsisului pe care-l primesc angajatii din sectorul hotelier si restaurante. Modalitatea de impozitare a bacsisului va fi stabilita impreuna cu Ministerul Finantelor. "Bacsisul este legalizat in alte tari europene. Dorim sa incurajam angajatii din turism sa isi faca treaba in asa fel incat clientul sa fie multumit, stiind ca pot primi legal bacsis", a declarat Marius Crivtonencu. La aceasta initiativa se adauga dezvoltarea unor trasee montane, omologarea unor partii, introducerea unor autobuze turistice in orasele importante, ca si deschiderea unor centre de informare in principalele orase si completarea legislatiei in domeniu, avute in vedere pentru 2005.

Un alt obiectiv il reprezinta acordarea unor facilitati fiscale pentru investitorii din turism, precum TVA de 9% pentru serviciile din sector, dupa cum ne-a declarat Crivtonencu. "Sper ca in urma masurilor pe care le vom lua atat in tara, cat si in strainatate, numarul turistilor straini sa creasca cu cel putin 10% in acest an", a adaugat el.

Programe sociale in plin sezon

ANT va analiza, in acest an, activitatea celor 20 de birouri de informare turistica din strainatate pentru a stabili daca sunt sau nu profitabile. De asemenea, se va elabora si strategia de turism a Romaniei, in baza colaborarii cu asociatiile de profil din tara si institutii specializate din strainatate, care sa tina cont de cele sapte regiuni de devoltare. "Nu exista o strategie pentru turism. Exista niste foi cu cateva date, adica o informare", a adaugat Crivtonencu.

Delta Dunarii si Valea Jiului sunt regiunile in care vor fi dezvoltate investitii, a mai dezvaluit oficialul ANT, ultima printr-un program cu Banca Mondiala, unde urmeaza sa se amenajeze statiuni din 2007. Curios, imbunatatirea conditiilor de viata ale localnicilor din Delta si lunca Dunarii au constituit puncte distincte din discursul cu tente sociale ale presedintelui ANT. "Noroi si saracie", a sintetizat Crivtonencu situatia din aceste zone. El si-a anuntat intentia de a "opri grupurile de interese sau a unor persoane de a distruge Delta".

"Nu ne intereseaza Dracula Park"

Seful ANT a mai informat ca Autoritatea nu este interesata de dezvoltarea sau promovarea proiectului Dracula Park, dar ca orice initiativa a fostei conduceri ANT care se va dovedi viabila va fi continuata.

"In activitatea ANT, nu veti vedea proiecte de parcuri sau programe prin care sa se spele bani sau sa se faca imagine", spune Crivtonencu, care a precizat ca autoritatile locale din Brasov s-au aratat interesate de acest proiect. "Daca Consiliul Judetean Brasov este interesat de un Dracula Park in zona Risnov-Bran nu avem de ce ne opune. Dar nu vom investi", a afirmat oficialul. De altfel, si programele sociale din turism vor fi regandite, astfel incat si cei cu venituri reduse sa beneficieze de sejururi ieftine la mare sau la munte in timpul verii, nu in extrasezon ca pana acum.

Marinarul de la carma Turismului datoreaza statului 40,7 miliarde de lei

Noul presedinte al ANT are 35 de ani si este marinar cu diploma. Nascut in Galati, Marius Crivtonencu traieste de 11 ani in Brasov, unde si-a dezvoltat afacerile pe piata auto, fiind director general si actionar majoritar la un grup de firme. Pe langa piata auto,este reprezentantul unei firme care importa o marca concurenta celei reprezentate de premierul Tariceanu, Crivtoneanu activeaza si pe piata constructiilor si amenajarilor interioare. Surprinzator, grupul de firme la care este actionar figureaza pe lista datornicilor la bugetul de stat, la 31 decembrie 2004, cu o creanta de 40,7 miliarde de lei, motiv pentru care s-a demarat executarea silita.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri