Romania discuta cu CE pentru a nu primi infringement pe ordonanta privind combaterea evaziunii fiscale, iar Guvernul va aplica masurile din ordonanta doar pana la 31 decembrie pentru a reduce riscul oricaror penalitati, a declarat ministrul de Finante, Sebastian Vladescu (foto).

"Riscul procedurii de infringement a fost asumat, insa s-a luat aceasta masura pentru a reduce evaziunea cu plata TVA in domeniul intracomunitar. Ordonanta se va aplica pe o perioada limitata pentru a diminua riscul oricaror penalitati generate de procedura de infringement. Vom face tot ce este necesar ca sa iesim din aceasta procedura inainte de a fi penalitati", a spus Vladescu, citat de NewsIn.

Ministrul finantelor a precizat ca ordonanta de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale va deveni aplicabila din aceasta saptamana sau cel tarziu pana la sfarsitul saptamanii viitoare, sustinand ca este nevoie de acest act normativ pentru a pune la punct un sistem de control pentru combaterea ilegalitatilor in ce priveste restituirea de TVA.

Vladescu a precizat ca prin masurile ce vor intra in vigoare, doreste recupererarea "a cateva sute de milioane de euro in acest an din evaziunea facuta prin contrabanda de tigari, ce se ridica la aproape 1 miliard (euro, n.r.), si mai mult de jumatate (de miliard euro, n.r.) anul viitor".

In acest context, Vladescu a precizat ca guvernul nu ia in calcul majorarea accizelor pentru tutun si petrol in acest an.

Cea mai mare evaziune fiscala se face la tutun, alcool si produsele petroliere, precum si in zona produselor alimentare "care intra in Romania si nu au taxe, fiind in sistemul extracomunitar, acestea urmand a se vinde in diferite locatii fara factura, ceea ce pagubeste bugetul de neplata TVA", a adaugat Vladescu.

Guvernul a adoptat recent actul normativ privind combaterea evaziunii fiscale, care prevede un control mai strict la introducerea in tara a produselor cu risc ridicat de evaziune, care presupune "trecerea pe culoare specifice" si plata TVA sau a altor obligatii vamale si fiscale in puncte prestabilite. Este instituita totodata taxarea inversa a TVA pentru produse precum cerealele, legumele, fructele, florile, carnea si produsele din carne sau zaharul si este introdus "registrul operatorilor intracomunitari", in incercarea de a elimina evaziunea in zona TVA. De asemenea, magazinele duty-free vor plati anticipat TVA, accize si taxe vamale.

Secretarul general al Asociatiei Internationale de Fiscalitate (IFA) Romania, Delia Catarama, declara recent ca Ordonanta de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale urmareste mai degraba finantarea statului pe termen scurt, decat intarirea disciplinei fiscale, masura care ar putea afecta negativ mediul de afaceri.

Cat priveste incalcarea acquis-ului comunitar, ea preciza ca "un strain care ar face o achizitie intracomunitara in Romania si nu stie sa citeasca legea in limba romana va citi directiva europeana, iar potrivit acesteia, nu are nimic de platit. Nu plateste nimic pentru ca a respectat directiva europeana, dar va constata ca in Romania trebuia platit".

"Probabil ca va primi acea amenda intre 50.000 si 100.000 lei, plus confiscare de mijloace de transport si marfa. Iar daca va da statul in judecata, pentru ca este contrar directivei europene, ma tem ca va castiga", a adaugat ea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri