Finantele schimba procedurile de colectare pentru drepturile de autor si alte activitati independente, asimilandu-le cartilor de munca si incep colectarea retroactiva pentru ultimii cinci ani, au declarat surse din piata.
Autoritatile fiscale au inceput, deja, sa ceara colectarea retroactiva, pana in anul 2005, a unor venituri realizate independent, dar in conexiune cu carti de munca.

„Dupa ce ani de zile a confirmat corectitudinea colectarii, acum Fiscul vine si cere inapoi bani de la directori care au lucrat prin microintreprinderi, de la consultanti care au lucrat sub forma persoanei fizice autorizate si de la alte categorii, care au lucrat si cu contracte de drepturi de autor”, spun aceleasi surse citate de NewsIn.

„Un efect direct va fi micsorarea veniturilor realizate de angajatii care beneficiaza de contracte de munca bazate pe drepturi de autor sau alte activitati independente”, au adaugat acestea.

Justificarea fiscului consta in asimilarea acestor venituri independente, muncii dependente sau contractelor de munca, coroborate si cu prescr'+'iptia legala de cinci ani pentru orice control fiscal.

Astfel, are deja loc o reinterpretare a articolului 11 din Codul Fiscal in sensul transformarii muncii independente in munca dependenta, din ratiuni economice in detrimentul celor juridice, ceea ce se traduce prin asimilarea contractelor de drepturi de autor si a altor forme de munca independenta, veniturilor realizate pe cartea de munca, sau a muncii dependente. Aceasta reinterpretare ar urma sa fie legiferata mai clar prin introducerea unui nou paragraf in Codul Fiscal.

Noua prevedere ar permite Fiscului sa efectueze mult mai usor conversia raportului de munca independent, in dependent. Astfel, noile norme ar urma sa dea drept Fiscului sa „reconsidere orice tip de contract sau raport juridic incheiat intre doua persoane, in cazul in care activitatea prestata in baza unui astfel de contract sau raport juridic indeplineste conditiile pentru a fi considerata activitate dependenta, aplicand principiul prevalentei economicului asupra juridicului,” dupa cum se stipuleaza in proiectul de ordonanta.

Daca in prezent colectarea retroactiva a veniturilor independente la nivelul celor de natura salariala are loc pe baza prescr'+'iptiei legale de cinci ani a controlului fiscal, adica pana la nivelul anului 2005 inclusiv, in momentul modificarii Codului prin noua ordonanta, acesta nu ar mai putea fi aplicat retroactiv, sustin sursele citate.

Firmele ar putea sa plateasca inca 50% pentru contractele de drepturi de autor


Un calcul sumar arata ca patronii ar putea plati in plus aproximativ 50% pentru fiecare angajat remunerat cu drepturi de autor.

"Fiecare firma va trebui sa plateasca la stat, in plus, pentru un angajat ce primeste acum 1.000 de lei pe drepturi de autor, aproape 480 lei.
Acum angajatorii platesc pe drepturi de autor doar 100 de lei la un venit de 1.000 lei, insa odata cu aparitia legii ce vizeaza largirea bazei de impozitare vor fi nevoiti sa plateasca la stat circa 580 lei.

Guvernul urmareste astfel sa elimine toate portitele legale prin care angajatorii aleg sa nu plateasca contributiile pentru salariile platite angajatilor", au declarat oficiali.

In acelasi timp, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, declara marti ca Guvernul "ia in calcul, in acest an, largirea bazei de impozitare", pe langa masurile privind combaterea evaziunii fiscale.

In plus, reprezentantii ANAF au afirmat, potrivit NewsIn, ca Fiscul "va demara o serie de controale la trusturile de presa din Capitala pentru a vedea daca au fost incalcate prevederile Codului Fiscal, in ceea ce priveste plata drepturilor de autor".

"In acest moment, exista numeroase cazuri unde se incalca cu buna stiinta normele de aplicare ale articolului 46 din Codul Fiscal, ce face referire la veniturile obtinute din activitati independente. Este foarte posibil ca unele companii sa plateasca retroactiv, pe o perioada de pana la cinci ani, contributiile ce nu au fost varsate la buget asigurarilor sociale, la care sa se adauge si dobanzile de penalizare", au explicat reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Acestia au precizat ca normele de aplicare ale articolului 46 din Codul Fiscal prevad la articolul 24 ca salariatul nu poate fi platit si pe drepturi de autor, in cazul in care exista semnat un contract de munca pe termen nedeterminat semnat intre angajat si angajator.

Articolul 24 prevede ca "in situatia existentei unei activitati dependente ca urmare a unei relatii de angajare, remuneratia prestarilor rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuala care intra in sfera sarcinilor de serviciu reprezinta venituri de natura salariala, conform prevederilor mentionate in mod expres in contractul dintre angajat si angajator, si se supun impozitarii potrivit prevederilor cap. III «Venituri din salarii» al titlului III din Codul Fiscal".



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri