Ministrul Finantelor sustine ca a gasit, impreuna cu FMI, solutii pentru toate efectele secundare ale introducerii cotei unice de impozitare. Ionut Popescu raspunde unui raport optimist al agentiei Fitch, dar care estimeaza ca nu pot fi indeplinite toate obiectivele asumate.
Majorarea unor impozite si taxe si reducerea cheltuielilor bugetare, impreuna cu aplicarea unei legislatii dure impotriva evaziunii fiscale, vor preveni aparitia unor dezechilibre macroeconomice, sustine intr-un comunicat, ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu. El a aratat ca Guvernul si Fondul Monetar International au identificat masurile necesare pentru rezolvarea problemelor macroeconomice semnalate de agentia de evaluare financiara Fitch Ratings intr-un studiu asupra Romaniei.

Nu finantele sint problema

Analistii Fitch au aratat in studiul Romania Nu finantele publice sint cea mai mare problema, ca introducerea cotei unice de impozitare de 16% pentru veniturile populatiei si pentru profitul firmelor va avea ca efect, pe termen mediu, majorarea incasarilor bugetare, pretul care trebuie platit fiind insa cresterea deficitului bugetar in acest an. Autorii studiului au estimat ca deficitul bugetar nu va putea fi redus la nivelul de 0,5% din PIB, stabilit de Guvern si FMI, nivelul dezechilibrului finantelor publice fiind prognozat la 1,5% din PIB. Potrivit analistilor Fitch, principalul efect negativ al introducerii cotei unice va fi cresterea cererii agregate si, implicit, majorarea deficitului de cont curent.

FMI are solutii

Ministrul Finantelor sustine insa ca pentru aceste aspecte au fost identificate solutii impreuna cu reprezentantii FMI. Discutiile cu reprezentantii FMI s-au bazat tocmai pe identificarea de solutii pentru diminuarea presiunii asupra cererii, a deficitului de cont curent si a nivelului inflatiei.

Toate masurile aplicabile de la 1 aprilie 2005, de majorare a unor taxe si impozite si de reducere a unor cheltuieli bugetare care au ca destinatie evitarea producerii de noi dezechilibre macroeconomice, impreuna cu aplicarea unei legislatii dure impotriva evaziunii fiscale, vor duce la realizarea obiectivelor propuse: inflatie de 7%, deficit bugetar de 0,4-0,5% din PIB, deficit de cont curent de 6,9% si crestere economica de 5,5%, a spus Popescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri