Consilierul prezidential pe probleme de afaceri europene, Leonard Orban, a atras atentia, la Constanta, ca proiectele intocmite pentru Strategia Dunarii sufera uneori de o lipsa de coordonare, ceea ce contribuie la blocarea lor.
Fostul comisar european al Romaniei a spus ca este nevoie de o coordonare si o monitorizare foarte stransa privind Strategia UE pentru Regiunea Dunarii, Comisia Europeana fiind institutia cea mai abilitata care poate realiza aceste lucruri.

"De multe ori sunt foarte multe proiecte frumoase, dar abordarile, nu numai de la un stat la altul, dar si de la o regiune la alta sunt diferite si exista aceasta lipsa de coordonare care, de multe ori, contribuie la blocarea proiectelor", a declarat Orban, citat de NewsIn.

Consilierul prezidential a adaugat ca, desi proiectele sunt foarte bune, acestea nu se leaga unele cu altele, nu exista o coordonare foarte buna intre proiectele prezentate de diferitele parti. "In conditiile acestea, este clar ca trebuie sa fie cineva, o institutie care sa vegheze la crearea acestei legaturi, a unei logici intre eforturile pe care le fac diferitele tari. Si este clar, Comisia Europeana poate s-o faca", a mentionat Leonard Orban.

Intrebat despre discutiile din cadrul conferintei, Orban a spus ca acestea au vizat lucruri foarte concrete, adaugand ca in primul rand trebuie adoptat documentul, iar ulterior sa fie puse pe masa proiecte, astfel incat "fiecare cetatean din regiune sa simta ca lucrurile se imbunatatesc pentru el".

"De succesul acestei Strategii depinde si succesul CE. Vorbim de o politica de coeziune care este in momentul de fata analizata pe toate partile", a mentionat fostul comisar european.

"Haideti sa ne gandim ce proiecte punem pe masa, ce initiative lansam, astfel incat sa ajungem finalmente sa contribuim la cresterea competitivitatii Regiunii Dunarii. Altfel, sigur, e frumos, cheltuim banii, dar cu ce ramanem? Si atunci este clar ca trebuie sa ne orientam spre acele proiecte menite sa creasca competitivitatea, sigur, in contextul in care avem in vedere si alte aspecte, protectia mediului si asa mai departe", a afirmat Orban.

Consilierul prezidential pe probleme de afaceri europene a participat la conferinta de inchidere a procesului de consultare publica cu privire la Strategia UE pentru Regiunea Dunarii, organizata la Constanta si Tulcea, manifestare care a reunit o serie de oficiali romani, ai Comisiei Europene si ai tarilor pentru care aceste proiecte reprezinta o miza importanta. Evenimentul a fost organizat de Comisia Europeana, Ministerul de Externe si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Conferinta, la care au participat membri ai Parlamentului European, reprezentanti ai administratiei publice centrale si locale si ai societatii civile, marcheaza sfarsitul seriei de evenimente destinate consultarii publice cu privire la Strategia UE pentru Regiunea Dunarii. Reuniunea de la Constanta a cuprins dezbateri cu privire la prioritatile si obiectivele care urmeaza sa fie incluse in Planul de Actiune elaborat de Comisia Europeana, pe baza contributiilor nationale.

In acest context, au avut loc trei grupuri de lucru dedicate dezbaterilor pe cele trei domenii prioritare ale Strategiei – conectivitate, protectia mediului si dezvoltare socio-economica. Participantii la conferinta au prezentat idei de proiecte de interes national sau de cooperare teritoriala, care sa fie dezvoltate sub egida Strategiei Dunarii si care sa contribuie la dezvoltarea durabila a regiunii.

Strategia UE pentru regiunea Dunarii este un proiect regional de cooperare care a fost promovat la nivelul UE de Romania si Austria. Comisia Europeana a fost invitata de Consiliul European din 18-19 iunie anul trecut sa elaboreze pana la sfarsitul anului 2010 o "Strategie a UE pentru Regiunea Dunarii". In acest sens, a propus lansarea si organizarea unei consultari publice pe parcursul careia au fost organizate, in toate statele riverane, conferinte, seminarii si mese rotunde. Rezultatul acestor consultari consta in elaborarea de catre Comisia Europeana si prezentarea, in parteneriat cu statele riverane, a unei Comunicari pe tema Strategiei UE pentru regiunea Dunarii precum si a unui Plan de Actiuni.

Strategia va fi implementata incepand din prima jumatate a anului 2011 si va fi structurata pe trei axe prioritare: conectivitatea, protectia mediului si dezvoltarea socio-economica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri