Compania americana AES Corporation este singurul ofertant pentru realizarea grupului de 500 MW pe care producatorul de energie Complexul Energetic Craiova vrea sa il dezvolte la Isalnita, dupa ce Grupul CEZ din Cehia si compania italiana Edison s-au retras din competitie.

"O singura oferta s-a depus pentru acest proiect, de catre cei de la AES Corporation. Insa oferta lor trebuie reevaluata si abia la sfarsitul lunii vom sti ce vom face mai departe", a declarat directorul general al complexului, Constantin Balasoiu, citat de NewsIn.

Cele trei mari companii care se precalificasera au fost Grupul CEZ, AES Corporation si Edison. Complexul Energetic Craiova a anuntat inca din luna aprilie ca isi cauta potentiali parteneri cu care sa realizeze un grup energetic nou de 500 MW. Constructia grupului de 500 MW ar dura aproximativ trei ani, iar investitia s-ar putea ridica la 650 milioane euro, potrivit reprezentantilor companiei.

S.E. Isalnita este amplasata in partea central-nordica a judetului Dolj, in Lunca Jiului, la 11 km N-NV de centrul municipiului Craiova si la aproximativ sapte km de cartierul Craiovita Noua, situat in extremitatea nord-vestica a municipiului. Centrala Termoelectrica Isalnita este una din cele mai mari centrale electrice din Romania, cu o capacitate instalata de 2 x 315 MW si o capacitate operationala curenta de aproximativ 2 x 300 MW.

C.E. Craiova a avut in 2009 un profit net estimat de 2.561.000 lei, in scadere cu 30% fata de rezultatul din 2008, respectiv 3.620.224 lei, iar cifra de afaceri a fost anul trecut de circa 1,102 miliarde lei, in crestere cu 3% fata de cifra de afaceri inregistrata in 2008, de 1,068 miliarde lei. De asemenea, productia de energie electrica a companiei a scazut cu aproximativ 10%, din cauza diminuarii cererii, de la 4.843.009 MWh in 2008, la 4.400.000 MWh in 2009.

Complexul Energetic Craiova este producator de energie electrica, cu o putere instalata de 930 MW. Compania are trei sucursale: Sucursala Electrocentrale Isalnita, Sucursala Miniera Prigoria, Sucursala Electrocentrale Craiova II.

Impreuna, cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova) acopera circa o treime din productia de electricitate a Romaniei, fiind, dupa Hidroelectrica si Nuclearelectrica, producatorii celei mai ieftine energii din tara.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si