Primul-ministru Emil Boc se prezinta astazi in fata Parlamentului, pentru a-si apara Cabinetul in fata motiunii de cenzura, a patra de cand el conduce Guvernul si la mai bine de jumatate de an de la demiterea sa, in octombrie 2009, in urma unei alte motiuni.
Parlamentul dezbate marti motiunea de cenzura depusa e PSD+PC, "Opriti genocidul social", dupa ce presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului, fara succes, devansarea acestui termen, despre care a considerat ca nu a respectat prevederile constitutionale si regulamentare. Alaturi de Boc, si ministrii Elena Udrea, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Catalin Predoiu, Vasile Blaga, Gabriel Sandu se prezinta pentru a patra oara in fata Parlamentului, ei fiind membri ai Executivului si in formulele guvernamentale din 2009, cand s-au depus alte trei motiuni de cenzura, dintre care ultima a fost si adoptata.

Actuala motiune de cenzura depusa de PSD+PC incearca sa stranga voturile a 236 de parlamentari, in conditiile in care liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a calculat ca impreuna cu liberalii, plus Daniel Oajdea, motiunea ar intruni 213 voturi favorabile, scrie NewsIn.

Un alt vot care este posibil sa se adauge acestui calcul ar fi cel al Teo Trandafir, care a anuntat luni seara ca va vota motiunea de cenzura. Alti reprezentanti ai puterii care au anuntat ca vor vota motiunea de cenzura sunt Daniel Oajdea, Georgica Severin, ambii alesi ca parlamentari PDL, precum si deputatul minoritatilor Nicolae Mircovici.

Ideea necesitatii unei motiuni de cenzura a fost avansata, initial, de catre liberali, desi parlamentarii PNL nu pot initia un astfel de demers pentru ca nu aduna o patrime din numarul total de senatori si deputati cerut de Constitutie. In aceste conditii, liberalii au apelat la cei cu sprijinul carora ar fi putut depune o motiune de cenzura, anume PSD.

Social-democratii se pare ca nu au agreat insa ca partenerii de opozitie nu au discutat cu ei inainte de a anunta o motiune de cenzura pe care nu o pot depune singuri. Dupa cateva discutii intre presedintii celor doua formatiuni politice, PSD si PNL au anuntat totusi ca merg mai departe cu depunerea unei motiuni de cenzura, fara sa mai specifice foarte clar care este contributia unui partid si care a altuia. Astfel ca s-a ajuns la situatia ca, doar cu cateva ore inainte ca presedintele Traian Basescu sa anunte masurile de austeritate, PSD a facut public faptul ca pregateste o motiune de cenzura, al carei continut nu l-a elaborat si nici nu l-a discutat cu PNL. Din momentul in care Cabinetul Boc a facut publica intentia de a-si angaja raspunderea pentru adoptarea masurilor de austeritate, motiunea de cenzura s-a indreptat impotriva acestora.
PSD si-a asumat tot mai mult demersul initierii motiunii de cenzura, iar vocile din randul parlamentarilor puterii cu privire la faptul ca opozitia este dezbinata s-au intetit. In plus, atat PNL, cat si PSD au vorbit despre nevoia de alegeri anticipate si au sustinut ca nu preiau guvernarea decat cu programul propriu, liberal, respectiv social-democrat. In urma criticilor ca, de fapt, reprezentantii opozitiei nu doresc in mod real sa treaca motiunea impotriva Guvernului, cei doi lideri - Victor Ponta si Crin Antonescu - s-au repliat si au anuntat ca nu sunt despartiti de orgolii, ci sunt uniti in fata principalului obiectiv, anume daramarea Cabinetului Boc.

Vocile contestatare nu au vorbit numai din partea PSD si PNL, dar si din randurile formatiunilor sau grupurilor parlamentare care sustin puterea. Daniel Oajdea si Severin Georgica sunt doar doua nume, aproape necunoscute in urma cu o luna de zile, dar foarte prezente in spatiul media in ultima perioada datorita atitudinii lor de revolta la adresa PDL, a premierului Emil Boc si a masurilor angajate de Guvern.
Totusi, parlamentarii sunt sceptici ca exista masa critica necesara pentru a reedita rezultatul de anul trecut, cand trei formatiuni parlamentare - PNL si UDMR, ca initiatori, cu sprijinul PSD - au reusit sa adopte actul impotriva Guvernului, dupa alte doua incercari esuate in 2009.
Prima dintre motiunile la adresa Guvernului Boc, intitulata "Marea pacaleala PDL-PSD", a fost initiata de 124 de parlamentari PNL si UDMR si depusa la 4 mai 2009. Motiunea a fost respinsa in 13 mai 2005, cu 130 de voturi pentru si 272 impotriva. Guvernul Boc era acuzat de "imoralitate" si de neindeplinirea promisiunilor din campania electorala.

In 17 septembrie 2009, 120 de parlamentari PNL si UDMR au depus motiunea "Guvernul PDL-PSD a hotarat: Decat munca fara rost, mai bine putin si prost". Textul motiunii mentiona faptul ca nu se impunea adoptarea unei legi "de o complexitate deosebita", cum este cea a salarizarii unitare, prin angajarea raspunderii. O saptamana mai tarziu, in 24 septembrie 2009, motiunea a fost respinsa, cu 112 voturi pentru si 137 impotriva.

Dupa iesirea PSD de la guvernare, 117 parlamentari PNL si UDMR au initiat motiunea "11 impotriva Romaniei", motiune depusa in 6 octombrie 2009. Initiatorii motiunii de cenzura cereau demisia Cabinetului Boc pe motiv ca este "nereprezentativ" si "ilegal", catalogandu-l drept "camarila restransa a domnului Basescu". Motiunea de cenzura a fost adoptata in 13 octombrie 2009 cu 254 de voturi pentru si 176 impotriva, iar Guvernul Boc a fost astfel demis, fiind prima data in perioada postrevolutionara cand o astfel de motiune trece in Parlament.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri