Dupa ce anul trecut economia Romaniei a inregistrat un declin de peste 7%, anul acesta va mai scadea cu inca 1%, potrivit asteptarilor conservatoare ale agentiei de rating Fitch.

Agentia de rating Fitch anticipeaza o scadere a economiei autohtone de 1% in acest an, Romania urmand sa ramana in recesiune, dupa ce anul trecut economia s-a contractat cu 7,1%.

Richard Hunter, managing director EMEA & Asia Pacific in cadrul Fitch Ratings, estimeaza o contractie de 1% pentru 2010, dar nu considera necesara schimbarea perspectivei de rating pentru Romania.

In februarie, Fitch a imbunatatit de la 'negativa' la 'stabila' perspectiva de rating a Romaniei si a confirmat totodata ratingul pentru imprumuturi pe termen lung in valuta si in lei la 'BB+', respectiv la 'BBB-', motivand decizia prin conditiile economice mai bune.

"Deocamdata nu avem motive sa schimbam perspectiva stabila privind Romania, dar acest lucru nu este, totusi, imposibil", a declarat Richard Hunter.

Fitch mai sublinia in februarie ca trebuie sa continue consolidarea fiscala in Romania, pentru a se sustine ajustarea externa a economiei si pentru a tempera tendinta de crestere a ponderii datoriei publice. Fitch estima ca datoria publica generala a Romaniei va ajunge la 33% din produsul intern brut (PIB) la sfarsitul lui 2010, comparativ cu 21,8% la sfarsitul anului 2008.

Datoria publica a Romaniei a ajuns la sfarsitul primului trimestru din acest an la 30,6% din PIB, potrivit datelor prezentate de Finante.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si