"Atat reprezentanti ai ministerului, cat si ai agentiei lucreaza la acest memorandum care ar putea fi finalizat in toamna. Memorandumul pentru cea de-a doua centrala nucleara din Romania urmeaza sa fie discutat in Guvern si aprobat de premierul Emil Boc", au declarat reprezentanti ai institutiilor implicate in proiect, citati de NewsIn.

Potrivit acestora, documentul va specifica cine va reprezenta statul roman in acest proiect, faptul ca autoritatile incearca sa atraga investitori privati in acest proiect, precum si detalii despre tipul de tehnologie pe care intentioneaza sa o achizitioneze.

Autoritatile intentioneaza sa construiasca o a doua centrala nucleara, care ar putea fi functionala in 2030. Aceasta ar putea avea o putere instalata de 1.000 MW. De asemenea, autoritatile spun ca inca nu a fost ales un amplasament final pentru viitoarea centrala nucleara a tarii. Pana in prezent, se vehicula ca centrala nucleara ar putea fi construita in partea de nord-vest a tarii, pe raul Somes.

Altfel, SUA, Franta, Coreea si Canada sunt interesate sa furnizeze tehnologie pentru cea de-a doua centrala nucleara ce urmeaza sa fie construita in Romania, pentru care in prezent se alege amplasamentul, declarau recent reprezentantii Ministerului Economiei.

Specialistii din domeniu spun ca, pentru a stabili cele mai bune locatii pentru centrala nucleara s-a tinut cont de existenta unui rau in apropiere, de seismicitate, roca pentru fundatie, climatologie, circulatia curentilor de aer fiind foarte importanta, si de umiditate.

Potrivit acestora, investitiile in domeniul nuclear sunt rentabile, intrucat se amortizeaza in 12-15 ani, la jumatatea timpului fata de investitiile in surse alternative de producere a energiei electrice.

In prezent, singura centrala nucleara a tarii se afla la Cernavoda si este compusa din doua reactoare cu o putere instalata de circa 700 MW fiecare. In momentul de fata se are in vedere construirea altor doua noi reactoare nucleare, investitie care s-ar putea ridica la circa patru miliarde de euro, care vor fi puse in functiune dupa 2017.

Energia electrica produsa anual de Unitatile 1 si 2 ale Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavoda reprezinta circa 18% din productia de electricitate totala a Romaniei.