Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, la Tg. Mures, ca Romania are cele mai multe proiecte de absorbtie a fondurilor europene, dar ca nu a reusit sa atraga si bani pentru ele, apreciind ca o parte din vina apartine Asociatiilor de Dezvoltarea Intercomunitare din tara.

„Avem 5,6 miliarde de euro in 2007-2013 pe care trebuie sa ii cheltuim. Sunt programe mari de infrastructura, aici suntem primii din Europa in ceea ce priveste semnarea contractelor la programe mari pe mediu. Suntem primii. Dar, in ceea ce priveste absoritia fondurilor europene, din pacate nu ne putem lauda. Suntem printre ultimii", a spus Laszlo Borbely (foto), citat de NewsIn.

Potrivit acestuia din cele 21 de contracte in valoare de 2,2 miliarde de euro s-au cheltuit doar 35 de milioane euro.

Ministrul crede ca Romania nu este capabila sa atraga aceste fonduri din doua motive: procedurile rigide ale Uniunii Europene si incapacitatea administrativa si manageriala a Asociatiilor de Dezvoltarea Intercomunitara.

Ministrul a participat la cea de-a sasea reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operational Sectorial (POS) unde au fost prezentate progresele in implementarea POS Mediu si noutatilor intervenite in derularea Programului, aspectele financiare caracteristice, Raportul Anual de Implementare.

Bugetul total al POS Mediu este de aproximativ 5,6 miliarde euro, din care 4,5 miliarde euro reprezinta finantare nerambursabila a Uniunii Europene si peste 1 miliard euro reprezinta contributia nationala.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Fondurile europene, puse in pericol de un proiect de Ordonanta