Respectivele consideratii sint incluse intr-un raport pe care Organizatia Mondiala a Comertului l-a facut in urma examinarii politicii comerciale a Romaniei, in perioada 1999-2005, dat ieri publicitatii. La capitolul mediu economic, raportul arata ca desele schimbari de impozite si reguli de proceduri contabile sint cauzele principale ale nivelului scazut al investitiilor straine in Romania. Anul trecut, tara noastra a atras investitii straine in valoare de 4,1 miliarde de euro, iar anul acesta se estimeaza ca nivelul acestor investitii va fi undeva in jurul a 3,8 miliarde de euro. In opinia OMC, potentialul este in mare parte neexploatat si scazut in raport cu alte state din regiune.

La capitolul taxe si impozite, OMC spune ca, pentru a armoniza sistemul sau de taxare cu UE, Romania a modificat recent legislatia privind regimul accizelor si al TVA. Numai ca unele dintre impozite au crescut mai mult decit era necesar, raportul evidentiind faptul ca accizele sint mari la cinci categorii de produse, si anume: bauturi alcoolice, produse din tutun, produse petroliere, electricitate si o categorie generala ce include bijuterii, parfumuri, o parte dintre produsele electronice, cafea si vehicule cu motor.

Subventiile sint o problema

In ciuda accelerarii procesului de privatizare, in special in domeniile bancar, energetic, al transporturilor si telecomunicatiilor, guvernul mai are inca o influenta directa asupra economiei prin intermediul unor companii de stat, se mai arata in raport. Multe dintre aceste intreprinderi sint protejate de concurenta si sustinute de bani publici. Pierderile cele mai mari se inregistreaza in sectorul minier, precum si in cel energetic. Asta in conditiile in care Romania se bucura de mari rezerve naturale (petrol, gaze naturale si carbune) si este unul dintre cei mai mari producatori de energie din regiune. OMC taxeaza autoritatile de la Bucuresti pentru interesul scazut de care dau dovada fata de industria extractiva si de minerit, considerind ca aceste sectoare nu se afla pe lista de prioritati a guvernului roman.

Serviciile, locul intii in economie

Serviciile in Romania sint, in optica OMC, cel mai important sector in ceea ce priveste contributia la PIB (aproximativ 54%) si ofera locuri de munca pentru o treime din populatia activa. Acestea sint urmate de industrie si de agricultura. Industria si-a sporit contributia la PIB pina la 23% si a atras aproximativ doua treimi din investitiile straine directe. Agricultura contribuie cu 13% la PIB si angreneaza 31% din populatia activa a Romaniei. Raportul atrage atentia ca includerea unui numar relativ redus de produse agricole in acordurile de liber schimb ale Romaniei intirzie expunerea acestora la concurenta.

Winkler: äOMC a taxat lipsa de reforma din unele sectoareô

Ministrul delegat pentru comert exterior, Iuliu Winkler, a declarat pentru äCotidianulô ca Organizatia Mondiala a Comertului a sesizat in raportul sau si prioritatile guvernelor care s-au perindat din 1999 pina in 2005, dar si lipsa de interes pentru unele dintre sectoare. äIn perioada 2000-2004 nu s-a facut nici un fel de reforma in sectorul minierô, a spus ministrul. Winkler a recunoscut ca statul este inca influent in economie, pentru ca exista destule intreprinderi de stat, dar a spus ca guvernul din care face parte vrea sa scape de cit mai multe dintre aceste companii, privatizindu-le.