Modificarile noului Cod Fiscal, care vor fi adoptate saptamana viitoare, si vor intra in vigoare la 1 iulie, introduc impozite mari pe proprietatile imobiliare si taxeaza tichetele de masa si tichetele-cadou, insa nu vor produce efectele scontate in colectarea veniturilor la buget, spun analistii.
Ministerul Finantelor a publicat pe site-ul propriu astazi modificarile aduse Codului Fiscal, scrie NewsIn.

Surse din piata sustin ca acestea vor fi adoptate in forma curenta saptamana viitoare, urmand sa intre in vigoare de la 1 iulie. Una din principalele modificari este reprezentata de asimilarea unor venituri independente, veniturilor salariale, si impozitarea lor in consecinta.

Astfel, firmele ar fi obligate sa plateasca toate contributiile salariale pentru contractele de drepturi de autor, pentru contractele de munca disimulate sub forma microintreprinderilor sau a persoanei fizice autorizate.

Noua Ordonanta de Urgenta, prin intermediul careia vor fi adoptate modificarile, majoreaza si taxa "de solidaritate" pe cladiri, la un nivel dublu fata de propunerile initiale.

"Noutatea consta in dublarea procentului de majorare", spune Gabriel Biris (foto), partener al casei de avocatura Biris Goran.

Practic, in noua forma, ordonanta impune taxarea cu 50% a primei cladiri, cu 100% a celei de-a doua cladiri si cu 200%, a celei de a treia aflata in proprietate personala, fata de nivelul datorat curent, in anul 2010, pentru cladirile care nu sunt inchiriate. Astfel, proprietarii sunt obligati sa scoata din economia gri contractele de inchiriere, fiscul obligandu-i pe toti cei care au mai multe locuinte neanchiriate la plata ferma a acestor impozite, pana la data de 30 septembrie 2010.

Analistii nu considera ca noile masuri introduse prin modificarea Codului Fiscal vor reusi sa aduca suficiente venituri la buget. Ei spun ca ele reflecta starea precara a finantelor, si ca nu au fost gandite suficient.

"Guvernul nu transpune, practic, care este strategia din spatele acestor masuri", a mai spus Biris.

Totodata, noua lege impoziteaza conturile curente. In practica, impozitele pe conturile de economii, existente si anterior curentei Ordonante, au determinat bancherii sa treaca deponentii de pe conturi de depozite la termen, pe conturi curente, pentru a evita fostul regim de impozitare.

"Depozitele au si un alt cost: inflatia. In momentul in care se aplica un impozit, el ar trebui aplicat pe o rata reala a dobanzii, adica real-pozitiva. Ministerul nu este de blamat aici, intrucat bancile au venit cu produse pe cont curent pentru a evita impozitarea depozitelor la termen.
Problema, insa, este impozitarea inflatiei", a mai spus Biris, intr-o editie speciala la The Money Channel.

"Veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la vedere/conturi curente precum si cele la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, realizate incepand cu 1 iulie 2010 se impun cu o cota de 16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic", se stipuleaza in ordonanta de modificare a Codului Fiscal.

In acelasi timp, "impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut distribuit sau platit unei persoane juridice romane," se arata in text.

Analistii spun ca dobanzile pe conturi curente sunt foarte mici, in cazul majoritatii bancilor, si statul nu va culege fonduri importante la buget din taxarea acestora. Un prim efect al birurilor impuse conturilor curente ar fi cresterea usoara a dobanzilor, atat la depozite, cat si la credite.

"Bancile vor incerca sa creasca dobanzile cand vor avea un gol de lichiditate. La contul curent dobanzile sunt foarte mici, foarte aproape de zero. Statul nu va castiga, practic, nimic. Dar la dobanzile la termen, 16% din dobanzile de 5-6% inseamna cam un punct procentual", spune consultantul financiar Bogdan Baltazar. "Va incepe concurenta intre banci, cred ca vor creste si dobanzile, si asta se va reflecta si intr-o scumpire a creditelor. Nu cu mult, dar va fi o presiune", a mai spus Baltazar.

In acelasi timp, decizia Finantelor de a impozita tichetele de masa si tichetele-cadou ar putea determina disparitia acestora din piata. "Cred ca firmele vor renunta la tichetele de masa si cadou... Problema este cat aduna statul din bugetul companiilor", a spus Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri