"Nu s-a pus aceasta problema inca (unui nou acord cu FMI - n.r.). Este vorba despre acelasi acord - celelalte transe, nu vorbim de un alt acord cu FMI, ci de celelalte transe pana la sfarsitul anului. Mai avem transe pe acord, de la Comisie, cred ca si de la Banca Mondiala mai avem...La acest moment, nu exista o discutie legata de un nou acord cu FMI", a afirmat Udrea, citata de NewsIn.

‘Intrebata daca sustine discutarea unui nou acord, ministrul a raspuns ca ar trebui analizate realitatile economice si daca acesta este necesar. "Deocamdata nu exista nici aceasta analiza si nici aceasta propunere din partea Ministerului de Finante", a completat ea. Udrea a precizat ca un astfel de calcul se va impune "atunci cand se va vedea efectul aplicarii masurilor pe care le-am luat". "Daca efectul este cel scontat, probabil ca nu va mai fi nevoie sa avem o astfel de discutie", a sustinut ministrul.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu a afirmat pe 14 iunie ca, din punctul sau de vedere, nu este necesar un alt acord de imprumut cu Fondul Monetar International, Romania trebuind sa se concentreze pe implementarea actualului acord.

Intrebat daca socoteste ca necesar un alt imprumut de la Fond, ministrul Berceanu a raspuns: "Nu cred, eu cred ca trebuie sa vedem cu acordul asta in perioada imediat urmatoare cum reusim sa-l implementam si dupa aceea sa purtam discutia asta". Berceanu a precizat ca nu stie ca subiectul sa fi fost abordat in cadrul executivului pana acum. "Nu stiu daca a fost o discutie sau doar e asa... o idee", a adaugat Berceanu.

Pe de alta parte, ministrul Economiei Adriean Videanu a afirmat ca ar fi fost greu de prevazut situatia economica actuala inca din ianuarie 2009, in conditiile in care desfasurarea crizei la nivel mondial a impus reconsiderarea previziunilor initiale.

"E un lucru discutabil. Depinde de nivelul de informare al fiecaruia. Situatia din fiecare tara este una evolutiva. Dupa cum ati vazut, previziunea la nivel mondial s-a schimbat in cateva luni", a declarat Adriean Videanu inainte de inceperea sedintei Biroului Permanent National.

Solicitat sa se pronunte cu privire la oportunitatea unui nou acord cu FMI dupa incheierea celui aflat in derulare, Vasile Blaga s-a aratat saptamana trecuta favorabil unei astfel de idei. In plus, Blaga a afirmat ca un nou acord cu Fondul poate presupune si un nou imprumut.

"Un acord cu FMI poate presupune si un nou imprumut, sigur ca da. Nu am discutat in Guvern, suntem in situatia in care parte din Parlament nu este de acord cu aceste masuri, lucru care ar face, daca ar trece motiunea, sa se intrerupa si aceasta intelegere cu Fondul. Eu sunt absolut convins ca la nivelul Ministerului de Finante, la nivelul Bancii Nationale discutiile au fost purtate pe aceasta tema. Eu personal cred ca da (este nevoie de un nou acord cu FMI-n.r.)", a precizat Vasile Blaga.