Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca procedura de autorizare a proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana va fi reluata, dupa ce, in urma cu circa o luna si jumatate, investitorii au depus un nou certificat de urbanism.
Potrivit lui Borbely, Comitetul de Analiza Tehnica se va reuni, cel mai probabil, saptamana viitoare, pentru a lua in discutie proiectul Rosia Montana, informeaza NewsIn.

"Se fac pasii necesari sa se verifice acest certificat de urbanism, daca este in concordanta cu prevederile legale, urmand ca dupa aceea sa se intruneasca Comitetul de autorizare tehnica, care reia acele discutii in legatura cu studiul de impact, care va trebui sa fie reluat, mai mult ca sigur, pentru ca, chiar daca au fost discutate patru capitole, trebuie dansii sa depuna din nou acest studiu de impact. Conform legislatiei in vigoare, dupa ce se termina aceste discutii, pe baza propunerii, evident, a Agentiei regionale si pe baza propunerii ministerului, se va da autorizatia de mediu prin hotarare de guvern", declara Borbely la 4 mai, imediat dupa depunerea certificatului.

Ministrul afirmase anterior, cu ocazia unei vizite la Rosia Montana, ca nu se va impotrivi proiectului de exploatare miniera propus in zona si il va propune guvernului, daca se va dovedi sigur pentru mediu si "nu va pagubi pe nimeni".

La inceputul lunii mai, Parlamentul European (PE) a votat in favoarea unei solicitari privind interzicerea mineritului pe baza de cianuri. Parlamentul invita astfel Comisia Europeana "sa propuna interzicerea totala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in Uniunea Europeana pana la sfarsitul lui 2011", argumentand ca "aceasta este singura modalitate sigura de protejare a resurselor noastre de apa si a ecosistemelor impotriva poluarii cu cianuri in urma activitatilor miniere si sa efectueze, totodata, o evaluare normala a impactului".

Dezvoltatorul proiectului din Romania, compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), eticheta votul din PE drept un un atac orchestrat si fara scrupule impotriva Romaniei si dezvoltarii sale viitoare.

Organizatiile neguvernamentale ce sustin proiectul Rosia Montana cerusera PE, intr-o scrisoare deschisa, sa respinga motiunea de interzicere a cianurii in minerit, pe motiv ca aceasta ar fi o grea lovitura data dezvoltarii economice a Uniunii Europene. Demersul societatii civile a fost sustinut de alte aproape 40 de primarii, organizatii ale societatii civile si federatii sindicale, care, dupa cum se arata in scrisoare, sunt convinse la randul lor ca proiectul minier de la Rosia Montana este "singura sansa reala de dezvoltare a zonei".

In prezent, proiectul de la Rosia Montana este stopat din cauza faptului ca Ministerul Mediului a suspendat, in 2007, procedura de analiza a studiului de impact, invocand lipsa certificatului de urbanism. Reprezentantii RMGC au afirmat ca acest lucru s-a facut abuziv, fara respectarea legii, si ca vor ca guvernul sa reanalizeze proiectul si sa ofere cat mai repede un raspuns.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), controlata de compania miniera Gabriel Resources, va primi avizele necesare construirii barajelor Cetate si Corna din cadrul proiectului Rosia Montana, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus ca Ministerul Mediului sa elibereze acordul de functionare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri