Sumele pe care firmele private romanesti trebuie sa le ramburseze in luna decembrie, in contul imprumuturilor atrase din strainatate, reprezinta un maxim istoric lunar si ar putea influenta cursul leului in sensul deprecierii monedei nationale.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, serviciul datoriei externe private va depasi in luna decembrie 700 de milioane euro, volum nemaiintalnit pana in prezent. La aceste sume se vor adauga aproape 200 de milioane euro reprezentand plati in contul datoriei publice si public garantate. Cifrele ar putea fi ajustate in jos daca unele companii isi vor rescadenta imprumuturile, dar exista si varianta unei majorari din reevaluarea creditelor in dolari, ceea ce ar putea duce la un serviciu total al datoriei externe in decembrie de aproape un miliard de euro.

Dupa o apreciere puternica a monedei nationale in primele noua luni, respectiv un plus de 10,2% in raport cu euro, leul a inceput treptat sa piarda teren, iar cursul s-a stabilizat in jurul nivelului de 3,65 lei/euro.

Totalul datoriei externe a Romaniei se ridica la 28,2 miliarde euro, incluzand si imprumuturile subordonate, care insumeaza trei miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri