El sustine ca masurile de austeritate, prin care guvernul taie 15% din pensii si 25% din salarii, vor disciplina populatia si vor crea un nou comportament financiar, in pofida dificultatilor pe care le presupun, potrivit NewsIn.

"Masurile de austeritate trebuie sa tina atat timp cat e necesar. De vreme ce guvernul nu poate restructura 250.000 de angajati din sectorul public, trebuie sa compenseze aceste cheltuieli cu ceva", a explicat Valentin Lazea (foto), pentru NewsIn.

"Faptul ca avem aceste masuri de austeritate poate fi comparat cu a avea un regim monetar fix. Asta dovedeste ca Romania poate trai intr-un regim cu moneda fixa, desi, intr-un fel, acest lucru e dificil pentru romani, fiindca ii face sa se comporte ca germanii", a mai spus Lazea, care a explicat ca ofera aceste comentarii in nume propriu, fara a exprima opinia bancii nationale.

El sustine ca una din cele mai mari probleme ale Romaniei e reprezentata de incapacitatea guvernului de a respecta principiul economic de baza conform caruia nu e bine sa-ti finantezi deficitul viitor din venituri temporare.

"In schimb, nu a inteles principiul de baza al economiei, conform caruia nu-ti poti finanta cheltuielile permanente cu venituri exceptionale", a spus Lazea.

"Nu putem sa ne jucam cu generatiile viitoare. Nimeni nu a lasat atatea sarcini pe umerii altor generatii ca a mea, si mi-e rusine pentru acest lucru", a mai spus Lazea.

Cu toate astea, "Romania s-a comportat bine in perioada 2000-2006," guvernele demonstrand ca pot performa, daca economia este stimulata.

In schimb, salariile din sectorul public si pensiile au crescut nesustenabil. "Avem o diferenta de 4,5% din PIB, nefinantata, cauzata de cresterea salariilor si pensiilor," a mai spus Lazea.