Masurile de austeritate anuntate de guvern urmeaza sa intre in vigoare de la 1 iulie 2010, insa inca nu este foarte clar pana in ce moment se vor aplica. Intre timp, economistii se asteapta la o diminuare a consumului si sustin ca este posibil ca revigorarea creditarii sa fie mai lenta din aceasta cauza.

"Estimam ca reducerea salariilor in sectorul public cu 25%, respectiv a pensiilor cu 15% se va reflecta intr-o contractie cu doua puncte procentuale a consumului privat. Nu este exclus nici ca alte categorii ale populatiei, neafectate direct de masurile de scadere a veniturilor, sa aiba un comportament de consum diferit, insa in general sentimentul si asteptarile s-au inrautatit", a declarat pentru Wall-Street Rozalia Pal (foto), economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.

Astfel, creditarea populatiei ar putea sa se revigoreze in mod vizibil abia in 2011.

"In ceea ce priveste creditarea populatiei, ne asteptam ca in viitor sa existe o revigorare, insa aceasta se va produce in limita capacitatii de consum si de indatorare. In contextul actual, este posibil ca revigorarea creditarii sa fie mai lenta decat anticipam inainte si sa devina vizibila abia anul viitor", explica economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.

Resemnati fata de perspectivele de business pentru segmentul de retail, bancile se orienteaza tot mai mult spre finantarea companiilor, dar si a intreprinderilor mici si mijlocii.

"Mizam pe revenirea creditarii corporate, orientata catre proiecte de investitii, care ar trebui sa ofere o baza solida pentru cresterea segmentului de productie si pentru un comportament mai rational si mai sustenabil pentru procesul de finantare in viitor", afirma Rozalia Pal.

Soldul creditului acordat sectorului neguvernamental s-a redus in aprilie 2010 cu 4,2% in termeni reali fata de aprilie 2009, ajungand la aproximativ 200 miliarde lei (47 miliarde euro). Creditul acordat populatiei are o pondere de 50% in valoarea totala a creditelor acordate sectorului privat.

Afla de pe Wall-Street si care sunt, in opinia bancherilor, motivele care ii fac pe romani sa stea departe de banci.