Reducerea salariilor din sectorul public cu 25% si a pensiilor cu 15% se va transpune intr-o contractie cu 2 puncte procentuale a consumului privat, estimeaza Rozalia Pal, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, care nu exclude nici scenariul in care si alte categorii ale populatiei isi vor schimba comportamentul de consum.

Masurile de austeritate anuntate de guvern urmeaza sa intre in vigoare de la 1 iulie 2010, insa inca nu este foarte clar pana in ce moment se vor aplica. Intre timp, economistii se asteapta la o diminuare a consumului si sustin ca este posibil ca revigorarea creditarii sa fie mai lenta din aceasta cauza.

"Estimam ca reducerea salariilor in sectorul public cu 25%, respectiv a pensiilor cu 15% se va reflecta intr-o contractie cu doua puncte procentuale a consumului privat. Nu este exclus nici ca alte categorii ale populatiei, neafectate direct de masurile de scadere a veniturilor, sa aiba un comportament de consum diferit, insa in general sentimentul si asteptarile s-au inrautatit", a declarat pentru Wall-Street Rozalia Pal (foto), economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.

Astfel, creditarea populatiei ar putea sa se revigoreze in mod vizibil abia in 2011.

"In ceea ce priveste creditarea populatiei, ne asteptam ca in viitor sa existe o revigorare, insa aceasta se va produce in limita capacitatii de consum si de indatorare. In contextul actual, este posibil ca revigorarea creditarii sa fie mai lenta decat anticipam inainte si sa devina vizibila abia anul viitor", explica economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.

Resemnati fata de perspectivele de business pentru segmentul de retail, bancile se orienteaza tot mai mult spre finantarea companiilor, dar si a intreprinderilor mici si mijlocii.

"Mizam pe revenirea creditarii corporate, orientata catre proiecte de investitii, care ar trebui sa ofere o baza solida pentru cresterea segmentului de productie si pentru un comportament mai rational si mai sustenabil pentru procesul de finantare in viitor", afirma Rozalia Pal.

Soldul creditului acordat sectorului neguvernamental s-a redus in aprilie 2010 cu 4,2% in termeni reali fata de aprilie 2009, ajungand la aproximativ 200 miliarde lei (47 miliarde euro). Creditul acordat populatiei are o pondere de 50% in valoarea totala a creditelor acordate sectorului privat.

Afla de pe Wall-Street si care sunt, in opinia bancherilor, motivele care ii fac pe romani sa stea departe de banci.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri