Propunerea legislativa vizeaza completarea articolului 23 din Legea 1 din 2000 privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si cele forestiere cu un nou alineat ce stipuleaza ca "unitatile administrativ-teritoriale locale care au detinut in proprietate terenuri agricole pot solicita reconstituirea dreptului de proprietate pentru intreaga suprafata detinuta in 1945". Primariile au ca termen pentru depunerea solicitarilor 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii, conform NewsIn.

"Unitatile administrativ-teritoriale locale au fost excluse de la reconstituriea drepotului la proprietate asupra terenurilor agricole din extravilan, desi le-au avut in proprietate inainte de 1945, pana la nationalizare. In acest moment, terenurile agricole se afla in adminstrarea Agentiei Domeniilor Statului", se arata in expunerea de motive a legii, initiatorii sustinand ca adoptarea ei ar face ca unele comunitati locale sa iasa din dificultatile economice cu care se confrunta actualmente.

Legea a fost respinsa la Senat, dar miercuri a fost adoptata de Camera Deputatilor cu o larga majoritate, de 259 de voturi pentru, unul impotriva si doua abtineri.