Guvernul a adoptat OUG de modificare a Codului Fiscal ale carei prevederi, aplicabile de la 1 iulie, impun, printre altele, taxarea tichetelor de masa, diminuarea deductibilitatii veniturilor din drepturi de autor si impozite mai mari pentru cei care au mai multe imobile cu destinatia de locuinta.

Proiectul de OUG pentru modificarea Codului Fiscal prevede plata contributiilor la bugetele de asigurari sociale si pentru veniturile obtinute din drepturile de autor. Alte prevederi impun includerea in venitul salarial si taxarea tichetelor de masa, a tichetelor cadou, de vacanta si de cresa, dar si impozitarea platilor compensatorii, potrivit NewsIn.

Proiectul prevede si aplicarea unor impozite suplimentare pentru cei care au mai multe imobile cu destinatia de locuinta. Astfel, persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri cu destinatie de locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, datoreaza in anul 2010 o ”taxa de solidaritate” reprezentand 50% din impozitul datorat in 2010 pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozit pentru a doua si 200% pentru a treia si umatoarele.

Taxa de solidaritate se plateste pana la data de 30 septembrie 2010 inclusiv, la bugetul local al comunei, al orasului sau al municipiului in care este amplasata cladirea. In cazul municipiului Bucuresti, taxa se plateste la bugetul local al sectorului.

Potrivit noilor reglementari, impozitul de 16% va fi aplicat de la 1 iulie si pe dobanzile la conturile curente, depozitele la termen si la vedere. Veniturile din dobanzile bancare au fost scutite de impozitul de 16% in 2009, iar masura fusese extinsa si pentru anul 2010.

De la 1 iulie se impoziteaza cu 25% si castigurile din jocuri de noroc. Impozitul se aplica asupra venitului net, calculat la nivelul castigurilor realizate intr-o zi de acelasi organizator sau platitor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
CSM, aviz negativ pe impozitarea pensiilor speciale