Guvernul elvetian a aprobat Acordul-cadru pentru finantarea nerambursabila de 181 milioane de franci elvetieni pe care o va acorda Romaniei.

Consiliul Federal Elvetian a aprobat acordurile-cadru bilaterale cu Romania si Bulgaria care reglementeaza continutul si punerea in aplicare a contributiei financiare elvetiene de care vor beneficia cele doua state, Romaniei revenindu-i o finantare nerambursabila in valoare de 181 milioane franci elvetieni (circa 130 milioane euro).

Romania poate angaja fonduri in termen de 5 ani de la data aprobarii creditului cadru de catre Parlamentul Elvetian (7 decembrie 2009), perioada destinata platilor efective fiind de 10 ani.

Domeniile eligibile pentru a fi finantate din aceasta contributie sunt:
· securitatea, stabilitatea si sprijinul pentru reforme;
· mediul si infrastructura;
· promovarea sectorului privat;
· dezvoltarea sociala si a resurselor umane.

Acordul cadru urmeaza sa fie aprobat si de Guvernul Romaniei in perioada imediat urmatoare si cuprinde regulile de implementare a programului de cooperare elvetiano-roman, in baza carora aplicantii pot depune proiecte cu finantare nerambursabila.

In anul 2008, Consiliul Federal al Elvetiei a decis, sub rezerva aprobarii de catre Parlament, extinderea pentru Romania si Bulgaria, a contributiei financiare elvetiene destinate reducerii disparitatilor economice si sociale in cadrul Europei extinse. Valoarea contributiei propuse a fost de 257 de milioane de franci elvetieni, din care Romania urma sa primeasca 70%, respectiv 181 milioane franci elvetieni. Elvetia a mai acordat asistenta financiara nerambursabila pentru cele 10 state membre care au aderat la Uniunea Europeana in anul 2004.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cum iti pregatesti copilul pentru studiile in strainatate