In 2009, investitiile straine directe in Romania provenind din statele din afara blocului comunitar au totalizat 600 milioane de euro, din care semnificative sunt contributiile Elvetiei, Canadei si intrarile de capital din offshore-uri, informeaza Eurostat.
Din totalul investitiilor non-comunitare in Romania, 200 milioane de euro au provenit din Elvetia, 100 milioane de euro au provenit din Canada, iar offshore-urile au contribuit cu 200 de milioane de euro in investitii, conform raportului preliminar publicat de Biroul European de Statistica. In ceea ce priveste investitiile directe dinspre Romania spre tarile partenere ale Uniunii Europene, sumele investite nu au depasit 50 de milioane de euro si de aceea nu au fost luate in calcul separat.

In 2009, investitiile straine directe ale Uniunii Europene in tarile din afara blocului comunitar au scazut cu 24%, de la 348 miliarde de euro in 2008, la 263 miliarde euro in 2009, in timp ce investitiile straine directe ale tarilor partenere catre UE au crescut cu 12%, de la 199 miliarde euro la 222 miliarde euro, conform estimarilor preliminare ale Eurostat, potrivit NewsIn.

Principala destinatie a investitiilor europene au ramas Statele Unite, cu 40%, desi volumul investitiilor UE in SUA a scazut de la 121 miliarde euro in 2008, la 69 miliarde euro in 2009.

Investitiile directe ale UE in Rusia, care atingeau 26 miliarde euro in 2008, au scazut masiv, si chiar au devenit iesiri din investitii, volumul retragerilor fiind de 1 miliard de euro in 2009, in timp ce investitiile directe ale UE in alte tari partenere au scazut si ele semnificativ : Canada (de la 8 miliarde euro la 3 miliarde euro), Hong Kong (de la 6 miliarde euro, la 3 miliarde euro) si Japonia (de la 6 miliarde euro, la 100 milioane euro).

Investitiile directe ale UE au crescut in centrele financiare off-shore de la 39 miliarde euro la 60 miliarde euro, Elvetia (de la 34 miliarde euro, la 45 miliarde euro) si Brazilia (de la retrageri de capital de 1 miliard de euro, la investitii de 7 miliarde euro).

In acelasi timp, Statele Unite au ramas si cea mai mare sursa de investitii straine directe in Uniunea Europeana, cu o crestere de la 50 miliarde euro in 2008, la 97 miliarde euro in 2009. De asemenea, investitiile provenind din off-shore-uri au crescut de la 20 de miliarde euro, la 40 miliarde euro, iar cele din Elvetia au crescut de la 11 miliarde euro la 32 miliarde euro.

Investitiile straine directe din Canada, Brazilia si Japonia in UE au scazut de la 15 miliarde, la 11 miliarde de euro, de la 11 miliarde la 3 miliarde si, respectiv, de la 7 miliarde de euro, la iesiri de 2 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri