Guvernul nu mai are unda verde pentru taierea pensiilor, fapt ce va conduce la majorarea impozitelor, sustin economistii, care spun ca se va majora cota TVA, dar spera ca autoritatile nu se vor atinge si de cota unica. In acest timp, Romania risca sa nu mai primeasca urmatoarea transa de la FMI, iar leul se depreciaza puternic.
Majorarea cotei TVA este ultima solutie pe care o mai are guvernul pentru a salva deficitul bugetar si a se incadra in tintele impuse de Fondul Monetar International. Desi o crestere a cotei TVA va afecta puternic consumul, mai ales in conditiile in care economia inca se afla in recesiune, economistii sustin ca statul nu mai are alta sansa.

Lucian Croitoru, consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR, este de parere ca majorarea TVA sau a altor impozite va ingropa mediul de afaceri, dar subliniaza ca guvernul a ratat toate sansele de salvare pe care le-a avut.

"Nu dezbat daca decizia Curtii Constitutionale este justa sau nu, insa din punct de vedere economic problemele raman. Cea mai buna solutie era sa dam oameni afara din sistemul public in 2009, dar acest lucru nu s-a intamplat. A doua solutie era sa taiem salariile si pensiile pentru ca nici primele si nici urmatoarele nu erau sustenabile, dar nu s-a reusit. Acum o sa se recurga la a treia solutie, cea care presupune majorarea impozitelor", a declarat Lucian Croitoru (foto sus).

Guvernul ia in calcul cresterea TVA de la 19% la 24%, ca urmare a deciziei CCR cu privire la legile austeritatii, exceptie urmand sa faca TVA la alimente si imbracaminte.

Pe de alta parte, analistul Bogdan Baltazar spera ca autoritatile nu se vor atinge si de cota unica, de 16%, pentru ca acest lucru ar conduce la efecte dezastruoase pentru economie.

"Acum o sa adopte planul B, care cel mai probabil inseamna cresterea TVA. Sincer, sper sa nu se atinga de cota unica, in special sa nu se treaca o impozitare progresiva pentru ca ar afecta foarte puternic mediul de afaceri, deja slabit", a explicat analistul Bogdan Baltazar.

La fel, si economistul Daniel Daianu mizeaza acum pe cresterea cotei TVA, in prezent de 19%, mentionand ca este o masura care va aduce in mod sigur venituri suplimentare la buget.

"Urmatoarea transa de la FMI depinde de ce masuri aditionale va adopta guvernul pentru a rezolva situatia actuala. Nu cred ca se vor atinge de cota unica, dar cel mai probabil o sa creasca TVA", considera economistul Daniel Daianu (foto jos).

Reprezentantii Fondului Monetar International au sugerat guvernului sa majoreze taxele si impozitele inca de acum cateva luni, insa autoritatile au preferat sa reduce salariile din sectorul public cu 25% si pensiile cu 15%. Curtea Constitutionala a decis astazi ca taierea pensiilor cu 15% nu este legala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri