Guvernul negociaza in acest moment cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala un pachet alternativ de masuri, care era deja pregatit, a declarat vineri premierul Emil Boc, precizand ca masurile din pachet vor fi prezentate opiniei publice la finalul negocierilor.

Potrivit premierului, nu este nevoie ca delegatia FMI sa revina in Romania pentru discutii. ”Negocierile pot avea loc si fara intoarcerea delegatiei”, a precizat el. Seful Executivului a spus ca masurile validate prin decizia CCR - respectiv reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si recalcularea pensiilor, cu exceptia celor ale magistratilor - vor fi aplicate.

Emil Boc a spus ca nu comenteaza decizia CCR, dar ca solutiile propuse in cele doua Legi pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea erau cele mai bune ”din punct de vedere economic” pentru Romania, chiar daca implicau costuri politice.

Surse guvernamentale au declarat pentru NewsIn ca Executivul ia in calcul cresterea Taxei pe Valoarea Adaugata de la 19% la 24%, ca urmare a deciziei CCR cu privire la legile austeritatii.

Membrii Guvernului s-au reunit in aceasta dupa-amiaza la Palatul Victoria in cadrul unei sedinte informale, dupa ce judecatorii CCR a declarat neconstitutionale mai multe articole din cele doua Legi pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea.

Curtea Constitutionala a decis, in urma analizarii Legilor pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, ca articolul ce prevede reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstitutional, precum si cel care prevede recalcularea pensiilor de serviciu ale magistratilor. Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este constitutionala, au decis judecatorii Curtii.

FMI a conditionat acordarea urmatoarei transe din imprumut de aplicarea masurilor prevazute in cele doua Legi.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si