Romania a trimis documentele catre FMI. Banii vin pe 1 iulie

Fondul Monetar International (FMI) a primit din partea Romaniei documentele semnate cu noile masuri, boardul FMI urmand sa se intruneasca cel mai probabil pe 30 iunie si sa acorde banii pe 1 iulie, a declarat ministrul de finante, Sebastian Vladescu, la Realitatea TV.
"FMI primeste documentele astazi (sambata n.r.), intra in board pe 30 iunie sau pe 1 iulie cel mai tarziu si primim banii pe 1 sau 2 iulie", a spus Vladescu, citat de NewsIn.

El a adaugat ca Romania are deja un acord din partea Fondului cu privire la noile masuri stabilite de Guvern, inclusiv pentru majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 19% la 24% incepand cu 1 iulie, drept pentru care documentele semnate au plecat deja catre Washinghton.

Vladescu a estimat ca banii care vor intra la buget prin majorarea TVA, de circa 4 miliarde lei, respectiv aproximativ un miliard de euro, vor acoperi suma ce ar fi trebuit sa fie asigurata prin diminuarea pensiilor cu 15%.

Ministrul mentionase si anterior ca varianta majorarii TVA la 24% a fost agreata de FMI si preciza, raspunzand unei intrebari adresate de ziaristi, ca nu este asteptata o delegatie a FMI mai devreme de luna iulie. Planul B al Guvernului - Cresterea TVA la 24%

Potrivit lui Vladescu, cele 3,5 - 4 miliarde lei, estimate a fi colectate la buget in 2010 prin majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, reprezinta suma necesara pentru incadrarea in deficitul bugetar de 6,8% din produsul intern brut (PIB), convenit cu FMI. El a precizat ca masura majorarii TVA a fost inclusa in OUG de modificare a Codului Fiscal adoptata miercuri de Guvern si rediscutata in sedinta de sambata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri