Managerii societatilor comerciale anticipeaza pentru perioada iunie-august o stabilitate relativa a activitatii in industria prelucratoare si constructii si un declin moderat al comertului cu amanuntul si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit unui sondaj al Institutului National de Statistica (INS).
In cadrul anchetei de conjunctura din luna iunie 2010, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +2%).

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza o scadere moderata, soldul conjunctural fiind de -14% pe total industrie prelucratoare (-16% la intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste).

Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total: metalurgie; fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului si fabricarea substantelor si a produselor chimice (solduri conjuncturale -54%, -50% si respectiv -38%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o relativa stabilitate a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Potrivit estimarilor din luna iunie 2010, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -3%) si o scadere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -11%).

Managerii estimeaza o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -12%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile mici, cu mai putin de 50 salariati.

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora.

Managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat in luna iunie 2010 o scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -10%).

Volumul total al vanzarilor de marfuri
va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -9%).

Volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor inregistra o scadere moderata (sold conjunctural -11%).
Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -10%).
Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +25%).

Conform estimarilor din luna iunie 2010, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste scadere moderata (sold conjunctural -8%).
In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%). Aceasta tendinta este data in special de intreprinderile mici (1-49 salariati).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -3%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri