Astfel, potrivit ultimei anchete de conjunctura a Institutului National de Statistica (INS), directorii companiilor din industria prelucratoare estimeaza o relativa stabilitate a productiei pana in august, soldul conjunctural fiind de +2%, mai slab insa decat cel din sondajul din mai, de +5%, potrivit NewsIn.

Companiile din acest sector se asteapta la continuarea concedierilor (sold conjunctural -14%), mai ales in cazul intreprinderilor foarte mari, cu cel putin 500 de salariati (-16%). Cele mai afectate domenii ar urma sa fie metalurgia, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului si fabricarea substantelor si a produselor chimice (solduri conjuncturale -54%, -50% si respectiv -38%).

Pentru preturile produselor industriale, managerii prognozeaza o relativa stabilitate a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%).
Directorii firmelor au ramas destul de sceptici cu privire la evolutia sectorului constructiilor, unde se asteapta la o relativa stabilitate a productiei (sold conjunctural -3%, fata de +3% in mai) si o scadere a comenzilor (sold -11%). Si in acest sector, disponibilizarile vor continua (sold -12%), in special in intreprinderile mici, cu mai putin de 50 salariati. Cat priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora.

In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, managerii din sector si-au inrautatit estimarile si mizeaza acum pe o scadere moderata a activitatii economice pana in august (sold conjunctural -10%), pe fondul diminuarii vanzarilor (-9%) si comenzilor (sold conjunctural -11%). In plus, directorii iau in calcul noi concedieri (sold conjunctural -10%) si estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +25%).

In servicii, managerii se asteapta la o scadere moderata a cererii de servicii, respectiv a cifrei de afaceri, soldul conjunctural fiind -8%, fata de -5% luna trecuta. Drept urmare, companiile vor continua sa isi reduca personalul (-7%), mai ales intreprinderile mici, cu mai putin de 50 de salariati. Potrivit opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -3%).

Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor cu raspunsuri pozitive si cel al asteptarilor negative, indicand perceptia asupra dinamicii unui fenomen. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative din industria prelucratoare (2.151 firme), constructii (1.671), comert cu amanuntul (2.110) si servicii (2.546), cu marja de eroare de plus/minus 5%.