In articolul cu titlul "Cine a aruncat in aer cursul. Cat poate BNR sa tina leul in viata", cotidianul Gandul scrie ca, de data aceasta, prabusirea leului nu a fost cauzata de un atac speculativ, ci de faptul ca marile companii, romanii bogati, dar si cei de rand, dupa o saptamana in care s-au anulat si s-au aprobat de cateva ori taierea pensiilor si majorarea TVA, au dat buzna la ghiseele bancare si la casele de schimb valutar pentru a cumpara valuta, speriati de posibilitatea unei deprecieri masive.

Potrivit cotidianului Jurnalul National, "Cresterea TVA la 24% a aruncat in aer moneda nationala". "Cursul a atins maximul istoric si a fost cotat de BNR la 4,3257 lei/euro. Este o consecinta directa a majorarii TVA cu 5 puncte procentuale si a incertitudinii care exista in pietele financiare vizavi de acordarea celei de-a cincea transe de la FMI. Miercuri, boardul FMI trebuie sa decida daca Romania va primi cele 850 mili oane de euro".

Adevarul scrie ca "Economia Romaniei este in deriva". "Decizia Curtii Constitutionale, anuntul de majorare a TVA si raspunsul asteptat miercuri de la FMI destabilizeaza economia autohtona. Incertitudinea ca autoritatile vor fi capabile sa se incadreze in tinta de deficit bugetar duce euro la maximul istoric si face Romania una dintre cele mai riscante tari din UE", afirma jurnalistii de la cotidianul citat.

Evenimentul zilei afirma ca "Deprecierea istorica a leului este consecinta unui 'lant de decizii amanate'". Deprecierea leului in raport cu principalele valute si mai ales cu euro este consecinta unui intreg "lant de decizii amanate, care a speriat pietele", a explicat pentru evz.ro Radu Limpede. Daca salariile din sectorul bugetar ar fi fost diminuate in 2009, an electoral, scaderea acestora ar fi fost de doar 8-9% si nu de 25%.

Si presa internationala analizeaza evenimentele economice de la Bucuresti si averizeaza ca orice amanare a unei noi transe din acordul cu FMI va complica grav situatia economica a Romaniei.

Agentia Reuters citeaza o declaratie a lui Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, care afirma ca board-ul Fondului ar putea amana pana la inceputul lunii iulie reuniunea la care sa decida acordarea unei noi transe de imprumut. Asta in ciuda asteptarilor guvernului, care spera ca decizia sa fie luata maine, iar banii sa ajunga in Romania pana vineri.

Agentia France Press aminteste de minimul istoric atins luni de leu in raport cu euro si ii citeaza pe analisti bancari de la Bucuresti care afirma ca picajul monedei nationale ar putea continua in absenta unor masuri a caror importanta sa fie sesizata de catre intreaga clasa politica.

Publicatia de afaceri Bloomberg pune deprecierea istorica a leului pe seama anuntului opozitiei ca va depune o noua motiune de cenzura impotriva guvernului. Acest lucru, mai scrie Bloomberg, complica si mai mult aplicarea masurilor de austeritate menite sa revigoreze acordul cu FMI.

Si editia online a cotidianului londonez Financial Times afirma ca decizia curtii constitutionale demonstreaza, odata in plus, dificultatile cu care guvernele est-europene se confrunta in implementarea durelor, dar necesarelor masuri de austeritate.