Efectele pe care le va avea, incepand de maine, majorarea TVA de la 19% la 24% sunt dezbatute pe larg in presa centrala de astazi. Deprecierea leului sau posibila disparitie a cotei unice de impozitare sunt, de asemenea, in vizorul presei economice.

In articolul cu titlul “In ce tara vom trai dupa 1 iulie”, cotidianul Adevarul face o analiza a modificarilor cauzate de majorarea TVA de la 19% la 24%. Potrivit Adevarul, normativele care intra acum in vigoare aduc scumpiri pe toata linia, impunand reorganizarea bugetelor atat in firme, cat si in gospodarii.

Daily Business scrie ca peste 400.000 de case de marcat vor trebui modificate astazi, pana la miezul noptii, pentru a putea aplica in timp util noul TVA de 24%. Dincolo de problemele firmelor, si consumatorii se vor lovi pe 1 iulie de problemele cu casele de marcat. In conditiile haosului creat de actualizarea softului, este posibil ca, in cazul in care luam un produs din galantar, la casa sa fim nevoiti sa scoatem mai multi bani din buzunar.

Ziarul Financiar titreaza ca vanzarile de alimente au explodat inainte de scumpiri. Retailerii mari au avut cresteri ale fluxului de clienti in magazine in ultimele zile, iar vanzarile de alimente de baza au explodat pentru ca romanii isi fac provizii de bunuri de larg consum inainte de aplicarea TVA-ului majorat.

Romania Libera analizeza deprecierea din ultima perioada a leului. Potrivit cotidianului, deprecierea din ultimele zile a monedei nationale seamana din ce in ce mai mult cu o reactie pur emotionala, chiar daca, oficial, leul a atins ieri un nou minim in raport cu euro.

Capital scrie despre posibila disparitie e cotei unice de impozitare. Modificarea cotei unice sau trecerea la un sistem pentru impozitare progresiva a veniturilor reprezinta o varianta de lucru pentru elaborarea bugetului pentru 2011, potrivit ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu. El a punctat ca, in ceea ce priveste TVA, optiunile sunt inchise, intrucat nu poate fi luata in calcul o noua majorare a acestei taxe.

In articolul "Cifra secreta a Guvernului. Cat va ajunge inflatia pana la sfarsitul anului", Gandul face o analiza a tintei de inflatie in 2010. Economistii sustin ca, cel mai probabil, inflatia va fi la finele acestui an sub 10%. Ei avertizeaza insa ca socul provocat de majorarea TVA va trece abia in vara lui 2011.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
CEO-ul care a renuntat la telefon si a devenit un lider mai eficient