Finantele trebuie sa atraga intre 13 si 15 mld. lei de pe piata interna

Ministerul Finantelor Publice (MFP) va emite in trimestrul III titluri de stat cu o valoare totala estimativa cuprinsa intre 13 si 15 miliarde lei, in conformitate cu calendarul de emisiuni pentru anul 2010, a anuntat institutia.
MFP anunta trimestrial volumul indicativ al imprumuturilor, iar prin prospectul de emisiune lunar este anuntat volumul efectiv al acestora, precum si alte elemente specifice emisiunilor anuntate.

Ministerul a mai anunta ca in luna iulie va emite certificate de trezorerie cu discont si obligatiuni de tip benchmark in valoare totala de 4,65 miliarde lei, in vederea refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetar, potrivit NewsIn.

MFP anuntase anterior ca vrea sa atraga din piata locala intre 11 si 13 miliarde lei, in al doilea trimestru al acestui an, dar nu a reusit sa scoata decat 8,06 miliarde lei, din cauza nivelului ridicat al randamentelor cerute de banci, in conditiiile in care, in primul trimestru, MFP a atras de pe piata locala 12,71 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat initial.

In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.

Totodata, in martie 2010, Romania a atras de pe piata externa 1 miliard euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%. Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap. Pretul a fost de 99,25% din valoarea nominala, iar randamentul de 5,18%.

Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 6,8% din produsul intern brut (PIB).Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri