"Nu exista o problema de a avea aceasta suma pentru acoperirea platii pensiilor pana la sfarsitul anului, insa in conditiile in care in acest moment subventia acordata de la bugetul de stat era de 1,7 miliarde euro, aceasta urmeaza a creste cu inca 500 milioane euro, in urma rectificarii bugetare", a spus Seitan, citat de NewsIn.

Legile care prevad reducerea salariilor cu 25% ?i recalcularea unor pensii speciale, adoptate in urma negocierilor cu Fondul Monetar International (FMI), au fost publicate miercuri in Monitorul Oficial.

Potrivit negocierilor cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, legile trebuie sa fie in vigoare pana la 1 iulie pentru ca Romania sa primesca urmatoarele transe din imprumutul contractat de la institutiile financiare.

Legile au fost contestate la Curtea Constitutionala (CCR) in forma lor initiala, iar judecatorii Curtii au decis ca reducerea pensiilor cu 15% si recalcularea pensiilor magistratilor sunt neconstitutionale. Parlamentul a adoptat noua forma a celor doua legi marti, cu 323 voturi pentru si 24 impotriva, iar presedintele Traian Basescu a semnat marti seara decretele de promulgare.

Ca urmare a deciziei CCR, care a considerat ca reducerea pensiilor si recalcularea pensiilor magistratilor contravin Legii fundamentale, Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%, pentru a se incadra in deficitul bugetar convenit cu FMI, de 6,8% din PIB in 2010.