Acordul stand-by cu Fondul a fost aprobat pe 4 mai 2009 si insumeaza 11,443 miliarde DST (aproximativ 13,607 miliarde euro, sau 17,074 miliarde dolari). Acordul permite statului acces la resursele FMI in echivalentul a 1.111% din cota Romaniei in cadrul Fondului. Comitetul executiv a anuntat ca a aprobat si cererea Romaniei de amanare a relizarii anumitor criterii de performanta, care ar fi trebuit sa fie indeplinite pana la sfarsitul lunii iunie 2010.
"Pe fondul unei ample recesiuni, autoritatile romane au facut pasi semnificativi catre refacerea stabilitatii macroeconomice si obtinerea unei ajustari ordonate a dezechilibrelor existente inainte de debutul crizei. Acestea au luat masuri ambitioase de ajustare, pentru a stavili pozitia fiscala in declin si pentru a pregati o imbunatatire sustenabila a finantelor publice", a spus John Lipsky, prim-director executiv adjuct al Fondului.
"Echilibrarea ajustarilor fiscale prin reducerea cheltuielilor si majorarea impozitelor va ajuta la diminuarea impactului social (al acestor masuri-n.r.), corectand in acelasi timp cresterea excesiva a salariilor din sectorul bugetar din trecut", a mai spus Lipsky.
"Autoritatile s-au angajat sa ia masurile necesare pentru asigurarea sustenabilitatii acestei ajustari pe termen mediu prin consolidarea acesteia cu reforme fiscale structurale cuprinzatoare. Autoritatile vor sa completeze legislatia responsabilitatii fiscale, aprobata recent, cu reformele din sistemele publice de pensii si salarii, reducerea ocuparii fortei de munca in sectorul public, reforma sistemului de asistenta medicala si a finantelor locale, precum si prin eforturi de stimulare a colectarii impozitelor", sustine Lipsky.
"Politicile monetare si financiare ale autoritatilor sunt corespunzator de prudente si proactive, ceea ce ajuta la mentinerea stabilitatii financiare in contextul crizei financiare globale. Desi ar mai fi loc pentru relaxarea politicii monetare, autoritatile au dat dovada de prudenta, care este justificata de incertitudinile legate de impactul inflationist al majorarii TVA si de evolutiile regionale", a adaugat prim-directorul executiv adjuct al Fondului.
"Autoritatile vor continua sa aiba o atitudine proactiva in supravegherea si reglementarea bancara si vor ramane vigilente in fata situatiei regionale instabile si a incertitudinilor privind calitatea portofoliului de credite", a conchis Lipsky.
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: