Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat vineri ca majorarea TVA ar putea impiedica orice incercare de revenire economica, insa a recunoscut ca guvernul roman avea o marja mica de manevra in aceasta privinta, trebuind sa se plieze pe tintele stabilite de FMI pentru deficit.

Intrebat daca majorarea TVA de la 19% la 24% ar putea afecta companiile americane cu investitii in Romania, ambasadorul american a admis aceasta posibilitate, dar a adaugat ca "nu este clar daca va fi un impact imediat", scrie NewsIn.

"Adevaratul impact al cresterii TVA este asupra procesului consumator-produs si, desigur, multe dintre companiile noastre sunt de inalta tehnologiem, vand en gros sau pe alte piete, deci nu este clar daca va fi un impact imediat", a spus Mark Gitenstein (foto).

"Cred ca marea problema este ca ar putea impiedica orice fel de revenire economica, pentru ca este o taxa regresiva si afecteaza pe toata lumea. Am incercat sa o evitam in Statele Unite, dar cert este ca acest guvern nu prea avea de ales, trebuia sa indeplineasca tintele de deficit bugetar stabilite de FMI si de celalelalte organizatii care au acordat imprumuturi", a completat ambasadorul SUA.

Guvernul roman a majorat TVA de la 1 iulie, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca pensiile nu pot fi micsorate cu 15%.

Sursa foto: state.gov


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si