Premierul Emil Boc a anuntat ca FMI a aprobat acordarea celei de-a cincea transe de imprumut pentru Romania si ca intreaga suma va fi folosita pentru consolidarea rezervelor valutare ale tarii.

"FMI a acceptat, in unanimitate, acordarea transei de imprumut catre Romania. Sumele vor fi directionate in totalitate catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), pentru consolidarea rezervelor valutare ale tarii, in scopul mentinerii sub control a cursului valutar si a inflatiei. Reformele vor continua, astfel incat, pana la sfarsitul anului, sa revenim la nivelul actual de salarizare al bugetarilor", a declarat Boc, citat de NewsIn.

Consiliul Director al Fondului Monetar International a decis, in sedinta de vineri, sa acorde Romaniei cea de-a cincea trasa de imprumut in valoare de 913 de milioane de euro, in urma reexaminarii noilor masuri de austeritate propuse de guvern pentru inscrierea in deficitul agreat, de 6,8% din PIB.

Consiliul executiv al FMI s-a intrunit pe 2 iulie 2010, pentru a efectua cea de-a patra revizie a acordului stand-by cu Romania. In urma reexaminarii noilor masuri de austeritate propuse de guvern, Consiliul a decis sa acorde Romaniei a cincea transa din acord (DST 768 milioane sau aproximativ 900 milioane euro).

Banii vor fi disponibili la Banca Nationala a Romaniei cel tarziu pana la mijlocul saptamanii viitoare.
Reprezentantul regional pentru Romania si Bulgaria al FMI, Tonny Lybek, a declarat anterior ca "autoritatile romane si-au demonstrat angajamentul ferm fata de programul lor economic, care este sprijinit de acordul stand-by - prin identificarea rapida a unor masuri compensatorii, dupa hotararea Curtii Constitutionale".

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, mentiona ca Boardul FMI a intarziat sedinta cu cateva zile din cauza propriilor formalitati interne, si ca "atat FMI, cat si CE, au imbratisat si saluta masurile pe care guvernul urmeaza sa le introduca de la 1 iulie". Deficitul bugetar agreat cu FMI pentru 2010 este de 6,8% din produsul intern brut (PIB), iar pentru 2011, de 4,4% din PIB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si